Description
Beschrijving
Qlaira is een orale anticonceptiepil die twee verschillende synthetische hormonen bevat. Deze hormonen, oestrogeen en progestageen, imiteren de werking van de natuurlijke hormonen in het lichaam. Qlaira wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Bayer en heeft een betrouwbaarheid van 99 procent bij het voorkomen van een zwangerschap. Ook kan het middel gebruikt worden om pijnlijke of zware menstruaties te verlichten.
Invloed op de hormooncyclus
De hormonen progesteron en oestrogeen regelen de maandelijkse menstruatiecyclus van de vrouw. Hierdoor vindt er maandelijks een eisprong plaats en wordt de baarmoederwand maandelijks gereed gemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Treedt er geen bevruchting op? Dan regelen de hormonen dat de menstruatie op gang komt, zodat het verdikte baarmoederslijmvlies kan worden afgestoten.
De werking van Qlaira
Qlaira bevat de synthetische versies van de lichaamseigen hormonen progesteron en oestrogeen: dienogest en estradiol. Door deze hormonen te slikken, krijgt het lichaam het signaal dat er al een eisprong heeft plaatsgevonden. Hierdoor wordt voorkomen dat er echt een bevruchte eicel wordt afgestoten. Ook voorkomen die extra hormonen dat het baarmoederslijmvlies verdikt wordt. Daarnaast wordt het slijmvlies rond de baarmoederhals hierdoor erg taai, zodat het voor spermacellen erg lastig wordt om de baarmoeder te bereiken. Wanneer er dan toch een bevruchte eicel wordt afgestoten, is de kans op bevruchting dus zeer klein.
Bijsluiter
Gaat u deze medicatie voor het eerst gebruiken? Dan is het erg belangrijk dat u eerst de bijsluiter goed doorleest. Hierin vindt u onder meer meer informatie over het gebruik van dit middel. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt, kan deze het maximale effect bereiken. Geen enkel oraal anticonceptiemiddel is 100 procent betrouwbaar, maar bij juist gebruik bereikt u wel een betrouwbaarheid van 99 procent.
Voor dit middel geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
- Slik een keer per dag een pil;
- Slik de pil dagelijks rond hetzelfde tijdstip, zo verkleint u de kans dat u een tablet vergeet en vergroot u de betrouwbaarheid;
- Begint u met een nieuwe strip? Dan is het aan te raden om de sticker met daarop de weekdagen op de nieuwe strip te plakken. Zo wordt het makkelijker om te onthouden wanneer u voor het laatst een pil geslikt heeft;
- Het juiste moment om te starten met deze medicatie hangt af van uw situatie. Over het algemeen geldt dat u het beste kunt beginnen op de eerste dag van uw menstruatie. Dit kan echter anders zijn wanneer u bijvoorbeeld overstapt van een andere orale anticonceptiepil of onlangs zwanger bent geweest. In de bijsluiter kunt u meer informatie hierover vinden;
- Bent u een pil vergeten? Kijk dan in de bijsluiter wat u moet doen. Dit hangt er onder meer vanaf op welk moment in de strip u een tablet vergeten bent, en om hoeveel tabletten het gaat. Het kan zijn dat u tijdelijk een extra vorm van anticonceptie moet gebruiken om een zwangerschap te voorkomen;
Bovenstaande is slechts een algemene gebruiksaanwijzing. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. Heeft u nog vragen over het gebruik van dit middel? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.
Download Qlaira bijsluiter PDF
Bijwerkingen
Medicijnen kunnen bijwerkingen geven en dat geldt ook voor dit middel. Zorg ervoor dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen, zodat u indien nodig direct actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, beroerte, hartaanval, bloedprop, borst- of baarmoederkanker of leveraandoening.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of minder): buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, acne, onregelmatige of zware menstruatie, gewichtstoename;
- Soms (bij 1 op de 100 vrouwen of minder): depressie, schimmelinfectie, verhoogde eetlust, slaapproblemen, verminderd libido, duizeligheid, stemmingswisselingen, migraine, blozen, hoge bloeddruk, spierkramp, overgeven, diarree, haaruitval, jeuk, zweten, uitslag;
- Bijna nooit (bij 1 op de 1000 vrouwen of minder): verhoogd triglyceriden, vasthouden van vocht, verminderde tolerantie voor contactlenzen, hartkloppingen.
Bovenstaande is geen volledige lijst. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie.
Bij andere medicatie
Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van andere geneesmiddelen die u gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit geldt niet alleen voor voorgeschreven medicatie, maar ook voor vrij verkrijgbare middelen en kruidensupplementen. Qlaira kan een wisselwerking hebben met onder meer: medicatie tegen tuberculose, medicatie tegen epilepsie, hiv-medicatie, bepaalde antibiotica, anti-schimmelmedicatie en sint-janskruid.
Bij andere aandoeningen
Het is ook belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u heeft of in het verleden heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet geschikt. Dit kan in ieder geval zo zijn bij de volgende aandoeningen:
- Bloedprop;
- Hartaanval of beroerte;
- Een aandoening waardoor u meer kans heeft op een beroerte, hartaanval of bloedprop;
- Angina pectoris;
- Zeer hoge bloeddruk;
- Diabetes met schade aan de bloedvaten;
- Een zeer hoge cholesterol of triglyceridengehalte;
- Migraine met aura;
- Hyperhomocysteïnemie;
- Pancreatitis;
- Borst- of baarmoederhalskanker.
Is Qlaira zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Qlaira is altijd een recept nodig.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen over deze medicatie.
Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?
Ja, alcohol beïnvloedt de werking van dit middel niet.
Mag ik autorijden als ik Qlaira gebruik?
Ja, zolang u geen last heeft van ernstige bijwerkingen kunt u gewoon zelf achter het stuur stappen. Heeft u wel last van ernstige bijwerkingen? Raadpleeg dan uw arts en ga niet zelf autorijden.
Kan ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Nee, gebruik dit middel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Kan ik allergisch zijn voor Qlaira?
Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:
- Dienogest;
- Estradiolvaleraat;
- Lactosemononhydraat;
- Maïszetmeel;
- Povidon K25 (E1201);
- Gepregelatiniseerd maïszetmeel;
- Magnesiumstearaat (E572);
- Hypromellose type 2910 (E464);
- Macrogol 6000;
- Talk (E553b);
- Titaniumdioxide (E171);
- IJzeroxide geel en rood (E172).