Provera

29,00

Wat is Provera?

Heeft u erg veel last van menstruatiepijn, of te maken met zware menstruaties? Provera kan dan ingezet worden ter verlichting van deze symptomen. Dit geneesmiddel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Pfizer. In het middel zit medroxyprogesteron, een synthetische versie van progesteron.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 10 mg Provera Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wilt u Provera gaan gebruiken?

Via de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze vragenlijst kan een gekwalificeerd arts uw aanvraag beoordelen. Als deze medicatie voor u geschikt is, wordt er een recept uitgeschreven. U kunt vervolgens een bestelling plaatsen en doorgaans heeft u de medicatie de eerstvolgende werkdag al in huis.

Beschrijving

Om menstruatiepijn te verminderen of zware menstruaties te verlichten kunt u Provera kopen. Ook kan dit middel gebruikt worden om uw menstruatie uit te stellen, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat. Provera kan dan als vervanger dienen van norethisterone, als u dat laatste niet mag gebruiken.

Informatie menstruatie

Kenmerken zware menstruatie

Heeft u last van zware bloedingen met meer bloedverlies dan normaal? Dan kan het zijn dat u last heeft van menorrhagia: een zware menstruatie. Het kan lastig zijn of er echt sprake is van zo’n zware menstruatie, omdat bij iedere vrouw de menstruatie korter, heviger of juist langer of lichter kan zijn. Over het algemeen wordt een totaal bloedverlies van 30 tot 40 ml tijdens een menstruatie als normaal beschouwd. Wanneer u meer dan 60 ml per menstruatie verliest, kan men spreken van een zware menstruatie. Maar ook dit kan lastig vast te stellen zijn. Gebruikt u erg veel tampons of maanverband, omdat u anders last krijgt van doorlekken? Dan kan er sprake zijn van zo’n hevige menstruatie.

Oorzaken hevige menstruatie

Hevige menstruatie kan diverse oorzaken hebben. Wanneer u het idee heeft dat hier sprake van is, is het goed om dit met uw huisarts te bespreken. Doe dit ook wanneer u veel last heeft van menstruatiepijn. Menstruatiepijn ontstaat doordat de baarmoederspieren tijdens de menstruatie samentrekken. Die spiertrekkingen zijn nodig om het baarmoederslijmvlies uit te stoten en de baarmoeder zichzelf te laten reinigen. Helaas veroorzaken die spiertrekkingen ook een restrictie in de bloedsomloop rond de baarmoeder. Hierdoor wordt de stof prostaglandine aangemaakt, die de pijn veroorzaakt. De menstruatie kan in de loop van het leven veranderen. Sommige vrouwen hebben in hun jeugd veel last van menstruatiepijn, terwijl deze pijn op latere leeftijd veel minder wordt. Heeft u plotselinge erge pijn of merkt u dat de menstruatie plotseling heel hevig wordt? Raadpleeg dan uw arts.

Werking Provera

In Provera zit het synthetische hormoon medroxyprogesteron acetaat. Dit hormoon neemt de functie van het lichaamseigen hormoon progesteron over. Als de hoeveelheid hormonen vermindert, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dan start de menstruatie. Door de synthetische variant van dit hormoon in te nemen, is die vermindering minder hevig en wordt de menstruatie ook minder zwaar.

Is Provera zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor Provera is altijd een recept nodig.

Gebruiksaanwijzing

Als u medicijnen voor het eerst gaat gebruiken, wordt aangeraden om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder andere meer informatie over het gebruik. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt kan dit medicijn zijn maximale effect bereiken. Daarnaast verkleint u de kans op het krijgen van bijwerkingen.

Voor Provera geldt in de meeste gevallen de volgende gebruiksaanwijzing:

 • Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
 • Doorgaans wordt bij zware menstruaties een hoeveelheid van 2,5 tot 10 mg voorgeschreven;
 • U dient deze medicatie gedurende 5 tot 10 dagen te gebruiken en 16 tot 21 dagen na het begin van de laatste ongesteldheid starten met de inname;
 • Gebruikt u Provera om uw menstruatie uit te stellen? Dan is er een andere gebruiksaanwijzing. Kijk hiervoor in de bijsluiter;
 • Soms schrijft de arts deze medicatie voor in combinatie met een korte oestrogeenkuur van 5 tot 10 mg gedurende 10 dagen;
 • Stopt u met de inname van deze medicatie? Dan kunt u in de eerste dagen na het stoppen last hebben van doorbraakbloedingen;
 • Wordt u na het stoppen met Provera niet ongesteld? Bespreek dit dan met uw huisarts;
 • Gebruik nooit meer tabletten dan voorgeschreven;
 • Bent u een tablet vergeten? Sla de vergeten tablet dan over en ga verder volgens planning. Neem nooit een dubbele dosering in om de vergeten dosis in te halen.

In de bijsluiter vindt u een uitgebreide gebruiksaanwijzing, bovenstaande is slechts een richtlijn. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen geven. Dat geldt ook voor dit middel. Het is van belang dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van mogelijke bijwerkingen, zodat u indien nodig direct medische hulp kunt inschakelen. Doe dat in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen en uitslag.

Bij andere medicatie of andere aandoeningen

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben. Dit geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en kruidensupplementen. Vertel het uw arts ook als u last heeft van andere aandoeningen. Het kan zijn dat dit medicijn in sommige gevallen niet geschikt voor u is.

Q&A

Een aantal vragen over dit geneesmiddel, met de daarbij horende antwoorden.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, u mag alcohol drinken als u deze medicijnen slikt. Er is geen bewijs dat alcohol de werking van dit middel kan beïnvloeden.

Beïnvloedt dit middel mijn rijvaardigheid?

Het is niet waarschijnlijk dat Provera uw rijvaardigheid kan beïnvloeden. Stap echter niet zelf achter het stuur als u last krijgt van ernstige bijwerkingen.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik deze medicatie niet als u zwanger bent. Gebruik als u dit medicijn gebruikt ook een extra voorbehoedsmiddel, om een zwangerschap te voorkomen.

Kan ik allergisch zijn voor Provera?

Gebruik Provera niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Medroxyprogesteron acetaat;
 • Lactose monohydraat;
 • Maïszetmeel;
 • Sucrose;
 • Talk;
 • Vloeibare paraffine;
 • Calciumstearaat;
 • Sunset yellow (E110);
 • Kleurstof FD;
 • Gezuiverd water.

Provera bijsluiter