Beschrijving
Overzicht
Wat is Lansoprazol?
Heeft u last van brandend maagzuur of GORZ (gastro-oesofageale refluxziekte)? De capsules van Lansoparzol kunnen gebruikt worden om deze aandoeningen te bestrijden. Lansoprazol wordt gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Actavis en is een generieke variant van Zoton. Wilt u dit middel gaan gebruiken? U kunt het bestellen via de online apotheek. Vul hiervoor een korte medische vragenlijst in. Op basis van die informatie kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit het juiste middel voor u is. Na akkoord kunt u de medicatie de eerstvolgende werkdag thuisbezorgd krijgen.
Beschrijving
Om brandend maagzuur, maagzweren, een ontstoken slokdarm of GORZ (gastro-oesofageale refluxziekte) te behandelen kunt u Lansoprazol gebruiken. Het middel is beschikbaar in twee verschillende sterktes. Welke variant u het beste kunt gebruiken, hangt af van de ernst van de klachten en de aandoening die u heeft.
Het ontstaan van brandend maagzuur
Sluit de slokdarmsluitspier niet goed? Dan ontstaat er een opening waardoor maagzuur naar de slokdarm stromen kan. Zo ontstaat brandend maagzuur. Als u last heeft van GORZ dan gebeurt dit regelmatig. Het zuur zorgt voor pijn, waar u veel hinder van kunt ervaren. Ook pijn of moeite als u slikt of een vervelende smaak in de mond kunnen symptomen zijn van GORZ. Er kunnen verschillende oorzaken zijn van het niet goed sluiten van de kringspier van de slokdarm. Zwangere vrouwen hebben er bijvoorbeeld sneller last van, maar ook een te volle maag of het hebben van overgewicht kunnen de klachten veroorzaken. Het resultaat is in alle gevallen hetzelfde: een branderig gevoel en pijn in de slokdarm en keel. Een arts kan u adviseren om bijvoorbeeld minder koffie te drinken of om af te vallen. Dergelijke aanpassingen kunnen de klachten doen verminderen. In aanvulling daarop kan de arts u medicatie voorschrijven, zoals Lansoprazol.
Werking van Lansoprazol
In de wand van de maag zitten protonpompjes. Deze protonpompjes zorgen voor de aanmaak van maagzuur. Lansoprazol zorgt ervoor dat de protonpompjes minder hard werken en daardoor dus ook minder maagzuur aanmaken. Dit verkleint de kans dat er maagzuur richting slokdarm stuurt, met als resultaat minder klachten.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u medicatie gebruiken? Dan is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Daarnaast is het van belang om ook eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op te volgen. Door de medicatie op de juiste wijze te gebruiken werkt dit het beste. Daarnaast verkleint u hiermee de kans op bijwerkingen.
Over het algemeen gelden voor dit middel de volgende aanwijzingen voor gebruik:
- Wordt de medicatie voorgeschreven in verband met refluxziekte? Dan is dosering doorgaans tot vier weken lang één keer per dag een tablet;
- Heeft u last van maagzweren of slikt u ook antibiotica? Dan kan een aanpassing in dosering en lengte van de kuur noodzakelijk zijn. Uw arts kan u hier meer over vertellen;
- Slik de capsules heel door met wat water, bij voorkeur ten minste dertig minuten voordat u gaat eten;
- Slik de capsules dagelijks rond hetzelfde tijdstip. Slikt u dagelijks één dosering? Doe dit dan voorkeur ’s morgens? Slikt u twee doseringen? Verdeel deze dan zo goed mogelijk over de dag;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis;
- Bent u een capsule vergeten? Slik deze dan alsnog op het moment dat u hier aan denkt, behalve als het al bijna tijd is voor de volgende. Sla de vergeten tablet dan over en ga door volgens schema.
In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht met aanwijzingen voor gebruik. Heeft u na het lezen daarvan nog vragen? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.
Bijwerkingen
Net als andere medicatie kan ook Lansoprozal bijwerkingen hebben. Herkent u tekenen van een allergische reactie of angio-oedeem? Zoek dan direct medische hulp. Hoe u deze aandoeningen kunt herkennen kunt u nalezen in de bijsluiter.
Verder kan deze medicatie de volgende bijwerkingen hebben:
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): duizeligheid, diarree, hoofdpijn, winderigheid, maagpijn, braken of misselijkheid, verstopping, droge mond, uitslag, jeuk, veranderingen in testwaarden van leverfunctie, vermoeidheid;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): Vochtophoping, depressie, gewrichtspijn, spierpijn, verandering in aantal bloedcellen, breuk in rug, pols of hoop;
- Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): rusteloos gevoel, koorts, hallucinaties, zichtproblemen, slaapproblemen, verandering van smaak, verlies van eetlust, huidreacties, overgevoeligheid voor licht, haaruitval, nierproblemen, hepatitis, borstvorming bij de man, impotentie.
Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie over mogelijke bijwerkingen.
Bij andere medicatie
Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. In het geval van Lansoprazol gaat het dan om onder meer geneesmiddelen ter behandeling van infecties (bijvoorbeeld ketoconazol en rifampicine), digoxine, atazanavir, tacrolimus, fluvoxamine, sucralfaat en Sint-janskruid.
Bij andere aandoeningen
Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie. Heeft u intolerantie voor bepaalde suikers? Dan kan het zijn dat dit niet het juiste middel voor u is. Ook mag deze medicatie niet gebruikt worden als u medicatie gebruikt die atazanavir bevat.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.
Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?
Het wordt afgeraden om veel alcohol te drinken tijdens het gebruik van deze medicatie, omdat grote hoeveelheden de werking van dit middel kunnen belemmeren.
Beïnvloedt dit middel de rijvaardigheid?
Dit middel heeft geen invloed op de rijvaardigheid. Stap echter niet zelf achter het stuur wanneer u last heeft van bijwerkingen zoals duizeligheid, omdat deze de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Gebruik dit middel niet als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.
Kan ik allergisch zijn voor Lanzoprazol?
Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de ingrediënten:
- Lansoprazol;
- Suikerkorrels (maïszetmeel en sacharose);
- Natriumlaurylsulfaat;
- Meglumine;
- Mannitol;
- Hypromellose;
- Talk;
- Macrogol;
- Polysorbaar 80;
- Titaniumdioxide (E171);
- Methacrylzuur-ethylacrylaatcopolymeer (1:1);
- Dispersie (30%);
- Gelatine;
- Quinoline geel (E104).
Is Lanzoprazol zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Er is altijd een recept nodig van een medisch specialist.