Jentadueto

116,69

Jentadueto is een medicijn dat kan worden gebruikt voor de regulatie van het bloedsuikergehalte.

Online Apotheek

Artikel: Jentadueto 2,5 mg/850 mg - 2,5 mg/1000 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Jentadueto?

Als u diabetes type 2 heeft kan Jentadueto ingezet worden om het bloedsuikergehalte te reguleren. Dit middel wordt gemaakt door Boehringer Ingelheim en kan aangevraagd worden via de online apotheek. Vul hiervoor een medische vragenlijst in. Op basis van de antwoorden beoordeeld een gekwalificeerd arts of dit inderdaad een goed middel voor u is. Is dit het geval? Dan wordt er een recept uitgeschreven en kunt u de medicatie bestellen. Doorgaans heeft u deze dan de eerstvolgende werkdag in huis.

Beschrijving

Om een te hoog bloedsuikergehalte bij suikerziekte te behandelen kan Jentadueto ingezet worden. Dit geneesmiddel moet dan twee keer per dag ingenomen en bevat twee actieve ingrediënten, namelijk metformine en linagliptine. Beide ingrediënten regelen dat het lichaam insuline efficiënter verwerkt, waardoor het glucosegehalte daalt. Het middel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim.

Prijs van Jentadueto in Nederland

 • € 116,69.

Klik hier om Jentadueto online te kopen

De problematiek bij diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam meestal wel insuline aan, maar is dat niet voldoende om alle glucose te kunnen verwerken. Het gevolg hiervan is dat u continu een te hoog bloedsuikergehalte heeft. Dat is risicovol, omdat dit kan leiden tot ernstige beschadiging van de organen en bloedvaten. Een belangrijke eerste stap in de behandeling van deze vorm van diabetes is het aanpassen van uw levensstijl. Gezond eten en voldoende sporten zijn daarbij belangrijk. Ook zal de arts adviseren om minder alcohol te gaan drinken en te stoppen met roken. Hebben deze aanpassingen in levensstijl niet genoeg effect? Dan kan de arts besluiten om medicijnen voor te schrijven, zoals Jentadueto. Jentaduet behoort tot de antidiabetica. Het wordt ingezet medicatie met slechts één werkend bestanddeel niet afdoende is.

Werking van Jentadueto

De twee werkzame bestanddelen in Jentadueto, metformine en lingliptin, werken op allebei op een andere manier tegen een bloedsuikergehalte dat te hoog is. Metformine is een biguanide. Deze stof verlaagt de productie van suiker door de lever. Daarnaast zorgt het ervoor dat de darmen minder suiker uit het eten haalt. Ten slotte maakt het spiercellen gevoeliger voor insuline. Daardoor wordt er meer suiker uit het bloed gehaald. De andere werkzame stof, lingliptin, werkt op andere manieren. Deze stof is een DDP-4-remmer (dipeptidylpeptidase-4-remmer), die ervoor zorgt dat de enzymatische afbraak van twee incretine hormonen wordt geremd. Die incretine hormonen geven aan de alvleesklier het signaal af dat er insuline aangemaakt moet worden.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel gebruiken? Dan is het advies om voor het eerste gebruik de bijsluiter door te lezen. Daarin leest u meer over het gebruik en eventuele bijwerkingen van de medicatie. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op. Door de medicatie op de juiste manier te gebruiken, bereikt u het maximaal haalbare effect en verkleint u de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen gelden voor Jentadueto de volgende aanwijzingen in gebruik:

 • De algemene dosering is twee keer per dag een tablet;
 • Neem de medicatie in met wat voedsel, zodat u maagproblemen voorkomt;
 • Blijf ook de veranderen in levensstijl volhouden;
 • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
 • Bent u een tablet vergeten? Neem dan geen dubbele dosis om die vergeten tablet in te halen. Neem de vergeten tablet alsnog in op het moment dat u hieraan denkt. Is het op dat moment al bijna tijd voor de volgende? Sla de vergeten tablet dan over en ga verder volgens schema.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van aanwijzingen voor gebruik. Heeft u hier toch nog vragen over? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Jentadueto bijwerkingen hebben. Het is van belang dat u van tevoren op de hoogte bent van deze mogelijke bijwerkingen, zodat u direct actie kan ondernemen als dit nodig is. Schakel in ieder geval direct medische hulp in wanneer u symptomen herkent van lactaatacidose, hypoglycemie, angio-oedeem, pancreatitis of een allergische reactie. In de bijsluiter kunt u terugvinden wat de symptomen van deze aandoeningen zijn.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of meer): buikpijn;
 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): metaalachtige smaak in de mond, constipatie, leverfunctieproblemen;
 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): hosten, verminderde eetlust, diarree, inflammatie van neus of keel, meer bloedenzymen, jeuk, misselijkheid of braken;
 • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): hepatitis, huidreactie (bijvoorbeeld netelroos of een rode huid), verlaging van de vitamine B12-spiegels.

In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van en meer informatie over de bijwerkingen vinden.

Met andere medicatie

Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van eventuele andere medicatie die u gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking hebben met andere medicatie. Zo kan dat in het geval van Jentadueto onder meer gebeuren bij:

 • Carbamazepine, fenytoïne of fenobarbital;
 • Cimetidine;
 • Diuretica;
 • Rifampicine;
 • Corticosteroïden;
 • Jodiumhoudende contrastmiddelen;
 • Luchtwegverwijderaars.

Bij andere aandoeningen

Het is ook van belang dat uw arts bekend is met uw medische historie. In sommige gevallen kunt u dit middel namelijk niet gebruiken. Heeft u last (gehad) van nierproblemen, een ernstige infectie, een diabetische coma, uitdroging, hartziekte, leverdysfunctie of gebruikt u veel alcohol? Gebruik deze medicatie dan niet. Wees ook voorzichtig met het gebruik van dit middel als u diabetes type 1 heeft, symptomen van lactaatacidose, een operatie met verdovingsmiddel moet ondergaan of eerder last heeft gehad van pancreatitis.

Bijsluiter Jentadueto

Q&A

Een aantal vaakgestelde vragen over Jentadueto, met de antwoorden.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg met uw arts over mogelijke alternatieven.

Kan deze medicatie de rijvaardigheid beïnvloeden?

Dit middel heeft in principe geen invloed op de rijvaardigheid. Het is wel mogelijk dat u last heeft van bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden. Heeft u hier last van? Stap dan niet zelf achter het stuur.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik Jentadueto niet wanneer u allergisch bent voor een van deze bestanddelen:

 • Metforminehydrochloride;
 • Linagliptine;
 • Arginine;
 • Magnsiumstearaat;
 • Copovidon;
 • Maïszetmeel;
 • Silicium;
 • Titaandioxide (E171);
 • IJzeroxide rood of geel (E172).

Mag ik alcohol drinken als ik dit geneesmiddel gebruik?

Het gebruik van alcohol wordt afgeraden als u dit middel gebruikt, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot.