Dymista

82,69

Dymista komt als een neusspray en kan worden voorschreven bij pollenallergie / hooikoorts. Dit medicijn heeft als werkzame stoffen antihistamine en een corticosteroïde.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 137 µg Fluticasone Propionate/Azelastine Hydrochloride Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Dymista?

Heeft u last van hooikoorts? Dymista is een neusspray die uw klachten zou kunnen verlichten. Het middel wordt gefabriceerd door farmaceut Meda. De werkzame bestanddelen zijn een coricosteroïde en een antihistamine.

Beschrijving

Met behulp van Dymista kunt u de symptomen van hooikoorts verminderen. Het is een neusspray van farmaceutisch bedrijf Meda. In de spray zitten twee werkzame ingrediënten: een corticosteroïde en een antihistaminicum.

Symptomen hooikoorts

Hooikoorts ontstaat door een allergische reactie, die wordt veroorzaakt door pollen die door de lucht vliegen. Vooral in de lente hebben veel mensen er last van. De kenmerkende klachten bij hooikoorts zijn een verstopte neus of juist een loopneus, irritatie van de ogen, niezen en jeuk in de keel. De klachten ontstaan op het moment dat het lichaam een te sterke reactie heeft op de pollen. Het lichaam herkent in de pollen een gevaar dat er eigenlijk niet is, maar zet toch een immuunreactie in werking. Gevolg hiervan is dat er histamine vrijkomt in het lijf. Histamine is een stof die ook vrijkomt op het moment dat er een infectie in het lichaam zit. Door histamine ontstaan er zwellingen en ontstekingen in de neus.

Hooikoorts tegengaan

De beste manier om hooikoorts te voorkomen is het uit de weg gaan van pollen. Dit betekent echter dat men zo veel mogelijk binnen moet blijven en dat is vaak niet praktisch. In dat geval kunt u medicatie gebruiken tegen de klachten. Dymista is hier een voorbeeld van. In deze neusspray zitten fluticason (een corticosteroïde) en azelastine (een antihistaminicum). Fluticason zorgt ervoor dat de afgifte van histamine in het lijf vermindert, terwijl Azelastine de werking van de aanwezige histamine remt. Doordat de spray werkzaam is op twee verschillende onderdelen, kunnen de symptomen snel verlicht worden.

Medicatie online bestellen

Heeft u geen tijd of geen zin om naar de (huis)arts te gaan voor een recept? Kijk dan eens bij de online apotheek. U kunt daar een korte medische vragenlijst invullen, gewoon vanaf huis. Op basis van uw antwoorden beoordeeld een gekwalificeerd arts of dit middel voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan schrijft hij of zij een recept uit en kunt u de medicatie binnen 24 uur thuisbezorgd krijgen.

Prijs van Dymista in Nederland

 • 1 Neusspray – € 82,69.

Klik hier om Dymista online te kopen

Gebruiksaanwijzing

Gaat u Dymista gebruiken? Dan is het belangrijk dat u eerst de bijsluiter goed doorleest. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt, zal deze optimaal werken. Daarnaast verkleint u hiermee de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen gelden voor het gebruik van Dymista de volgende aanwijzingen:

 • In de meeste gevallen schrijft de arts voor om deze spray twee keer per dag te gebruiken;
 • Spuit zowel ’s ochtends als ’s avonds een verstuiving in ieder neusgat;
 • Het hangt van de ernst van de klachten af hoe lang u dit middel moet gebruiken. Volg hierbij ook de aanwijzingen van uw arts op;
 • Schud voor ieder gebruik de spray eerst goed en haal vervolgens de beschermdop eraf;
 • Gebruikt u de spray voor het eerst? Druk dan eerst zes keer de vernevelaar in. Ziet u een dunne mist verschijnen? Dan werkt de flacon naar behoren;
 • Snuit eerst uw neus, voordat u de flacon gebruikt;
 • Buig vervolgens uw hoofd een stukje naar voren. Zet daarna de spray voorzichtig in een van de neusgaten, terwijl u tegelijkertijd uw andere neusgat dichthoudt;
 • Druk de vernevelaar in en adem tegelijkertijd voorzichtig in. Adem daarna uit door uw mond;
 • Volg dezelfde procedure bij uw andere neusgat;
 • Nadat u het middel in beide neusgaten hebt verstuift, maakt u de vernevelaar schoon en doet de dop er weer op;
 • Gebruik nooit meer dan de hoeveelheid die uw arts heeft voorgeschreven;
 • Bent u een dosering vergeten? Neem deze dan nog zo snel mogelijk, behalve als het al bijna tijd is voor de volgende dosering. Sla dan die vergeten dosis over en ga verder volgens schema. Kies nooit voor een dubbele dosering om een vergeten dosis in te halen.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts algemene richtlijnen. In de bijsluiter vindt u een complete gebruiksaanwijzing. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts op uw apotheker.

Dymista bijsluiter

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Dymista bijwerkingen hebben. Het is goed om al op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen voordat u dit middel gaat gebruiken. Merkt u signalen van een ernstige allergische reactie, zoals netelroos of zwellingen in mond of keel? Schakel dan direct medische hulp in.

Dit middel kan verder de volgende bijwerkingen hebben:

 • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): een bittere smaak in de mond, bloedneuzen, hoofdpijn, een onaangename geur;
 • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): niezen, een droge neus of keel, jeuk in de neus, keelirritatie;
 • Bijna nooit (bij 1 op de 1000 mensen of minder): een droge mond.

In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van alle mogelijke bijwerkingen van dit medicijn.

Gebruik met andere medicatie

Medicijnen kunnen een wisselwerking met elkaar hebben. Daarom is het belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Dat gaat niet alleen om de medicatie op recept, maar ook kruidenpreparaten en vrij verkrijgbare medicatie. Het kan zijn dat Dymista niet geschikt voor u is als u ritonavir of ketoconzol gebruikt.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie. In sommige gevallen is dit geneesmiddel voor u niet geschikt. Dat geldt in ieder geval in de volgende situaties:

 • Als u onlangs een neusoperatie heeft gehad;
 • Wanneer u tuberculose heeft of een niet-behandelde infectie;
 • Als u last heeft van verhoogde oculaire druk, staar of glaucoom;
 • Wanneer uw bijnierfunctie verminderd is;
 • Of wanneer u een ernstige leveraandoening heeft.

Uw arts kan in deze gevallen bekijken of er veiliger alternatieven voor u beschikbaar zijn.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met de bijbehorende antwoorden.

Beïnvloed dit middel mijn rijvaardigheid?

Nee, deze medicatie zal uw rijvaardigheid niet beïnvloeden. Heeft u echter last van bijwerkingen die wel invloed op de rijvaardigheid kunnen hebben? Stap dan niet zelf achter het stuur.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Ja, u kunt alcohol drinken wanneer u deze medicatie gebruikt.

Kan ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts voordat u dit middel gaat gebruiken.

Heb ik een recept nodig om Dymista te gebruiken?

Ja. U heeft altijd een recept nodig. Dymista is niet zonder recept te verkrijgen.