Beschrijving
Overzicht
Wat is Detrusitol?
Bij incontinentieproblemen kan Detrusitol ingezet worden om de kwaal te behandelen. Dit middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Pfizer. U kunt het aanschaffen in zowel tabletvorm als in extragrote capsulevorm. Denkt u dit middel goed te kunnen gebruiken? Vul dan de korte medische vragenlijst van de online apotheek in. Op basis daarvan kan een gekwalificeerd arts beoordelen of Detrustiol inderdaad het juiste middel is. Na akkoord krijgt u het binnen 24 uur thuisbezorgd.
Beschrijving
Wanneer u dit middel voor het eerst gaat gebruiken, start u normaal gesproken met medicatie in tabletvorm. Als er een hogere dosering nodig blijkt te zijn kunnen Detrusitol XL capsules voorgeschreven worden. Capsules hoeven minder vaak geslikt te worden dan tabletten. De werkzame stof, tolterodine, wordt gedurende langere tijd in uw lichaam afgegeven. Tolterodine heeft een antimuscarinerge werking, die ervoor zorgt dat de detrusorspier ontspannen blijft.
Urineverlies
Incontinentie uit zich op verschillende manieren. Er kan sprake zijn van vaker aandrang om te plassen, het gevoel te hebben nodig te moeten plassen en er kan ongewenst urineverlies zijn. In ernstige gevallen betekent dit dat u het toilet niet op tijd bereikt en onderweg al urine verliest. De belangrijkste oorzaak is meestal een overactieve blaas. Ook onregelmatige spiersamentrekkingen en druk op de urinewegen kunnen de aandrang en druk veroorzaken. Hierdoor kunt u vaker aandrang voelen om te plassen.
Invloed van leefstijl
Ook uw leefstijl kan invloed hebben op incontinentie en het ervaren van een toename van de drang om te plassen. Zo kan het drinken van alcohol en koffie van negatieve invloed zijn. Ook te weinig water drinken kan bijdragen aan de klachten. Het kan ook zijn dat u bepaalde medicatie gebruikt, die de productie van urine beïnvloedt. Of een andere medische aandoening speelt een rol, zoals een urineweginfectie. Tijdens de zwangerschap is incontinentie een veel voorkomende kwaal, die ook net na de bevalling nog klachten kan geven. Ten slotte speelt ook leeftijd een rol: vooral oudere vrouwen ervaren deze klacht.
Heeft u regelmatig last van aandrang, of verliest u regelmatig ongewild urine? Dan is het aan te raden om hulp te zoeken. De huisarts kan bekijken of er sprake is van andere medische problematiek. Een branderig gevoel tijdens het plassen of een toename van pijn in rug of buik kunnen hier bijvoorbeeld op wijzen.
Werking Detrusitol
Detrusitol is effectief bij incontinentieproblemen. Het middel onderschept namelijk bepaalde signalen tussen de spieren rond de blaas en de hersenen. Die signalen zorgen ervoor dat de blaas zich onnodig samentrekt, waardoor de klachten ontstaan. Detrusitol blokkeert deze, met behulp van de werkzame stof tolterodine. Hierdoor verminderen de klachten.
Gebruiksaanwijzing
Bent u van plan dit medicijn te gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op. Wanneer u de medicatie op de juiste manier gebruikt, zal dit het meest effectief zijn. Daarnaast verkleint het de kans dat u last krijgt van bijwerkingen.
Over het algemeen gelden voor dit medicijn de volgende voorschriften:
- Voor Detrusitol tabletten geldt dat er doorgaans twee keer per dag 1 tablet van 2 mg geslikt moet worden. De arts of apotheker zal aangeven hoe lang dit moet gebeuren;
- Ervaart u veel bijwerkingen? Dan kan de huisarts de dosering verlagen naar 1 mg;
- Voor Detrusitol XL capsules is de normale dosis doorgaans een keer per dag 1 capsule van 4 mg;
- De tabletten slikt u door met wat water, zonder te kauwen;
- Slik niet meer dan de aanbevolen dosering;
- Bent u een dosering vergeten? Compenseer dit dan niet door een dubbele dosis in te nemen. Slik de vergeten tablet alsnog zo gauw u hieraan denkt. Is het bijna tijd voor de volgende dosis? Sla de vergeten tablet dan over en ga door volgens uw vaste schema. Twijfelt u over de juiste aanpak? Overleg dan met uw arts of apotheker;
- Wanneer u de medicatie 2 of 3 maanden gebruik heeft, is het aan te raden om voor een controle bij uw arts langs te gaan. U kunt dan bespreken of het middel goed bevalt en of u last heeft van bijwerkingen.
Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht over het gebruik.
Bijsluiter Detrusitol tabletten
Bijsluiter Detrusitol XL Capsules
Bijwerkingen
Net als andere medicatie kan ook Detrusitol bepaalde bijwerkingen veroorzaken. Herkent u tekenen van een ernstige allergische reactie, zoals zwellingen in mond of keel en netelroos? Schakel dan direct medische hulp in.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:
- Zeer regelmatig (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): hoofdpijn, droge mond;
- Regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): Duizeligheid, bronchitis, slaperigheid, droge ogen, tintelingen in de ledematen, slecht zicht, vertigo, spijsverteringsproblemen, hartkloppingen, braken of misselijkheid, verstopping, buikpijn, droge huid, pijn bij het plassen, vocht vasthouden, pijn op de borst, diarree, gewichtstoename;
- Soms (bij 1 of minder dan 1 op de 100 gebruikers): Onregelmatige of versnelde hartslag, nervositeit, geheugenverlies, hartproblemen.
Meer informatie over mogelijke bijwerkingen vindt u in de bijsluiter.
Bij andere medicatie
Het is van belang dat uw arts op de hoogte is van andere medicatie die u nu gebruikt. Detrusitol kan namelijk een wisselwerking veroorzaken met andere medicatie. Gebruik dit middel niet als u een van de volgende medicijnen gebruikt:
- Antischimmelmedicatie;
- Bepaalde soort antibiotica;
- HIV-medicatie;
- Metoclopramide, cisapride of gelijksoortige medicijnen;
- Medicatie tegen een onregelmatige hartslag (bijvoorbeeld sotalol, quinidine en amiodarone);
- Andere soorten antimuscarinerge medicatie.
Gebruik bij andere aandoeningen
Bij sommige aandoeningen wordt ook afgeraden dit middel te gebruiken. Mogelijk is dit niet geschikt wanneer u last heeft (gehad) van nauwkamerhoekglaucoom, ernstige ulceratieve colitis, myasthenia gravis of toxische megacolon.
Wees voorzichtig met het gebruik wanneer u last heeft (gehad) van: ziekten aan het spijsverteringsstelsel, moeite met plassen, nier- of leverklachten, zenuwaandoeningen, ernstige verstopping, hiatale hernia, hartziekten, of abnormaal lage kalium-, calcium- of magnesiumgehaltes in het bloed.
Q&A
Een aantal veel gestelde vragen over dit middel, met antwoorden.
Mag ik dit middel gebruiken tijdens de zwangerschap?
Wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft, kunt u dit middel niet gebruiken. Wilt u zwanger worden? Overleg dan eerst met uw (huis)arts of u deze medicatie mag gebruiken.
Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?
Bepaalde bijwerkingen van dit middel (zoals zichtproblemen of duizeligheid) kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Als u last heeft van deze bijwerkingen dient u niet zelf achter het stuur te gaan zitten.
Kan ik deze medicatie krijgen zonder recept?
Nee, Detrusitol is alleen verkrijgbaar op recept.