Cimizt

60,45

Cimizt anticonceptie pil die behoort tot de combinatiepillen. Deze combinatiepil heeft als werkzame stoffen progesteron en oestrogeen.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Cimizt combinatiepil Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Cimizt?

Het hormonale anticonceptiemiddel Climizt behoort tot de combinatiepillen. Combinatiepillen bevatten twee hormonen: de kunstmatige varianten van progesteron en oestrogeen.

Wilt u deze medicatie gebruiken? Het is mogelijk om online een korte medische vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de vragenlijst zal een gekwalificeerd arts beoordelen of u dit medicijn gebruiken kunt. Na akkoord kan het besteld worden via de online apotheek en krijgt u het binnen 24 uur thuisbezorgd.

Hoe gebruik ik deze combinatiepil?

Het middel Cimizt is een combinatiepil die wordt gemaakt door Morningside pharmaceuticals. Wanneer u deze pil gebruikt, heeft u standaard een maandelijkse cyclus van 28 dagen. U slikt 21 dagen lang dagelijks een pil, stopt dan 7 dagen en begint daarna met een nieuwe pilstrip. Deze medicatie voorkomt zwangerschap, met een betrouwbaarheid van 99 procent.

De maandelijkse cyclus

De maandelijkse cyclus is een belangrijk proces in het lichaam van de vrouw. Maandelijks vindt er een eisprong plaats. Hierbij komt een rijpe eicel vrij uit de eierstokken, om zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Tijdens de tocht richting de baarmoeder kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Wanneer dit gebeurt ontstaat er een zwangerschap. Gebeurt dit niet? Dan wordt de rijpe eicel door het lichaam afgestoten en de menstruatie treedt op. Deze cyclus wordt draaiende gehouden door de hormonen progesteron en oestrogeen. Dalingen en stijgingen in de hoeveelheid hormonen beïnvloeden het proces. Cimizt voorkomt dit stijgen en dalen, door de hoeveelheid van de hormonen op te vullen. Hierdoor blijft een sterke daling van de lichaamseigen hormonen uit en daarmee wordt een eisprong voorkomen. Er is dan dus ook geen kans op een zwangerschap.

Synthetische hormonen

Cimizt bevat twee kunstmatige hormonen. Desogestrel is de kunstmatige versie van progesteron en is het hormoon dat voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt. Ethinylestradiol is de kunstmatige versie van oestrogeen. Door dit hormoon vormt zich een slijmprop rond de ingang van de baarmoeder. Door die slijmprop wordt het voor zaadcellen moeilijker om de rijpe eicel te bereiken. Beide processen verkleinen de kans op een zwangerschap aanzienlijk.

Prijs van Cimizt in Nederland

 • Ethinylestradiol/Desogestrel – 3 maanden € 60,45.

Klik hier om Cimizt online te kopen

Gebruiksaanwijzing

Bij de medicatie ontvangt u ook een bijsluiter. Het is van groot belang om deze bijsluiter goed door te lezen voordat u start met de medicatie. Volg ook eventuele extra aanwijzingen van de arts goed op. Op deze manier wordt de effectiviteit van de medicatie verhoogd en biedt de pil de meeste bescherming tegen een ongewenste zwangerschap.

Over het algemeen gelden voor gebruik van dit medicijn de volgende voorschriften:

 • Slik 21 dagen lang dagelijks een tablet, steeds om dezelfde tijd;
 • Ieder pilstrip wordt gevolgd door een stopweek van 7 dagen. Tijdens de stopweek slikt u geen pil;
 • Na de stopweek start u met een nieuwe pilstrip;
 • Op de pilstrip staan pijltjes die de juiste richting aangeven. Volg deze pijltjes voor juist gebruik;
 • Bijt niet op de pillen, maar slik ze in een keer door met wat water;
 • Slik nooit meer dan de aanbevolen dosering;

Bent u een pil vergeten? Lees dan in de bijsluiter wat u moet doen. In sommige gevallen biedt de pil dan tijdelijk minder bescherming tegen zwangerschap. Dan moeten extra maatregelen genomen worden. Houd er rekening mee dat bovenstaande informatie geen vervanging is van de gebruiksaanwijzing zoals die in de bijsluiter staat. Lees deze daarom ook altijd goed door.

Bijsluiter Cimizt

Bijwerkingen

Herkent u de symptomen van een allergische reactie of van een bloedprop? Schakel dan meteen medische hulp in. Meer over de symptomen die hierbij horen kunt u vinden in de bijsluiter. Schakel ook een arts in wanneer u last krijgt van een van de volgende bijwerkingen:

 • ziekte van Crohn of colitus ulcerosa;
 • epilepsie;
 • lupus;
 • herpes gestationis;
 • hemolytisch uremisch syndroom;
 • chorea;
 • chloasma;
 • chorea van Sydenham;
 • gynaecologische aandoeningen;
 • geelzucht.

Verder kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of vaker): schommelingen in gewicht, onregelmatige bloedingen;
 • Vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of minder): gevoelige borsten, minder zin in seks, vermindering van maandelijkse bloeding, depressie, angststoornis, hoofdpijn, migraine, misselijkheid of braken, duizeligheid, uitslag, vasthouden van vocht, hoge bloeddruk, acne;
 • Zelden (bij 1 op de 1000 vrouwen of minder): gehoorproblemen, trombose, overgevoeligheid, vaginale candidase, meer zin in seks, haaruitval, jeuk, problemen bij het dragen van contactlenzen, huidaandoeningen, vaginale afscheiding.
  Meer details over de bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter.

Bij andere aandoeningen of andere medicatie

Het is belangrijk dat de arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis en medicijngebruik. Sommige medicatie kan namelijk een wisselwerking veroorzaken met dit middel. Het gaat bij Cimizt onder andere om tuberculose medicatie, anti-epileptica, antibiotica, cyclosporine, sint-janskruid, tuberculose medicatie. Er zijn ook een aantal aandoeningen waarbij u deze medicatie niet moet gebruiken. Het gaat dan om aandoeningen die u nu heeft of eerder heeft gehad, waaronder: angina, een zeer hoge bloeddruk, ernstige suikerziekte met schade aan bloedvaten, hartaanval, beroerte, migraine met aura, hyperhomocysteinemie, pancreatitis, borstkanker of kanker aan geslachtsorganen, onverklaarde vaginale bloedingen, een grote hoeveelheid afvalstoffen in het bloed.

Daarnaast lijkt dit middel niet het juiste te zijn wanneer u last heeft (gehad) van een lever- of galblaasaandoening, ziekte van Crohn, suikerziekte, hemolytisch uremisch syndroom, epilepsie, sikkelcelanemie, angio-oedeem, lupus, een verhoogd vetgehalte in het bloed.

Is Cimizit zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Voor deze combinatiepil is altijd een recept nodig. Deze kunt u verkrijgen bij uw eigen huisarts of bij de online apotheek.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over Cimizt.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Gebruik dit medicijn dan niet. Geeft u borstvoeding? Dan wordt het gebruik van deze medicatie ook afgeraden. Informeer bij uw arts naar alternatieven.

Mag ik alcohol gebruiken als ik dit medicijn gebruik?

Alcohol heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van dit medicijn. U mag dit dus gebruiken.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • desogestrel;
 • ethinylestradiol;
 • all-rac-alfa-tocoferol;
 • povidon (E1201);
 • stearinezuur (E570);
 • aardappelzetmeel;
 • colloïdaal watervrij silicium (E551);
 • lactose.