Anusol

42,45

Anusol is een medicijn dat voorgeschreven wordt tegen aambeien. Dit medicijn wordt geproduceerd door McNeil en is te verkrijgen als zetpillen of als zalf.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - zalf en zetpillen Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Anusol?

Anusol is medicatie tegen aambeien en wordt geproduceerd door McNeil. Het middel is verkrijgbaar in vorm van zalf of zetpillen. Via de online apotheek kunt u dit geneesmiddel eenvoudig bestellen. Op basis van een medische vragenlijst kan een arts goedkeuring geven. Na goedkeuring krijgt u de medicatie via 24-uurslevering thuisbezorgd.

Aambeien kunnen zorgen voor ongemak en irritatie. Anusol is een geneesmiddel die de klachten kan verlichten. U kunt kiezen uit de Anusol HC zetpil en de Anusol zalf. Beide vormen bevatten bepaalde bestanddelen die ontsteking en irritatie verminderen en het herstelproces ondersteunen. Door het middel kunnen ook verder infecties worden voorkomen.

Gebruik van dit medicijn

Gebruikt u Anusol in de vorm van een zalf? Dan moet de zalf minimaal twee keer per dag worden aangebracht, bij voorkeur ‘s morgens en ‘s avonds. Na iedere stoelgang kunt u de zalf opnieuw aanbrengen, zolang het maximum van in totaal vier keer per dag niet wordt overschreden. Gebruikt u zetpillen? Dan mag u maximaal drie keer per dag een zetpil inbrengen. Bij voorkeur ‘s ochtends, ‘s avonds en een keer na de stoelgang.

Wat zijn aambeien?

Ongeveer 50 procent van de bevolking zal in het leven een keer last hebben van aambeien (ook wel hemorroïden genoemd). Vooral mensen die ouder zijn dan 45 jaar kunnen er last van hebben. Kenmerken van de aandoening zijn zwellingen van de aderen en het weefsel rond de anus of in de endeldarm. Symptomen zijn naast zwellingen ook ontstekingen, jeuk en ongemak. Ook lichte bloedingen tijdens de stoelgang kunnen voorkomen. De symptomen ontstaan wanneer er een te hoge druk op de aderen in het gebied rondom de endeldarm komt.

Aambeien komen hierdoor het vaakst voor bij zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk en mensen die ernstig overgewicht hebben. Ook wanneer er sprake is van langdurig persen door een moeilijke stoelgang kan de druk te hoog worden en kunnen er aambeien ontstaan. Deze aandoening is gelukkig niet ernstig en zal meestal binnen een paar dagen vanzelf weer verdwijnen. Ziet u bloed in uw ontlasting? Dan is het wel belangrijk om dit te melden bij de huisarts. Dit kan namelijk ook veroorzaakt worden door ernstiger aandoeningen.

Aambeien voorkomen

Om persen tijdens de stoelgang te voorkomen, is het aan te raden om vezelrijk te eten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Worden de aambeien veroorzaakt door overgewicht of een te hoge bloeddruk? Dan is het belangrijk om deze oorzaken ook aan te pakken. Medicatie zoals Anusol kan verlichting bieden wanneer de veranderingen in levenswijze niet direct effect hebben.

De werking van Anusol

Anusol bevat een aantal antiseptica: zinkoxide, bismut oxide en perubalsem. Naast het doden van bacteriën hebben deze ingrediënten nog extra helende eigenschappen. Zinkoxide gaat zwellingen tegen, bismut oxide werkt verzachtend en perubalsem stimuleert de aanmaak van nieuwe huid. Verder bevatten zowel de zetpillen als de zalf hydrocortisonacetaat, om de ontstekingsreactie te bestrijden. Ook zit er benzylbenzoaat in, een middel dat ook bacteriën doodt.

Gebruiksaanwijzing

Bent u van plan Anusol te gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Heeft uw arts aanvullende voorschriften gegeven? Dan is het van groot belang dat u deze ook opvolgt.
De algemene aanwijzingen voor gebruik van Anusol zijn de volgende:

  • Breng zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een dunne laag zalf aan. Doe dit ook na iedere stoelgang, met een maximum van in totaal vier keer per dag;
  • Bij gebruik van de zetpillen geldt: breng maximaal drie keer per dag een zetpil in. Eén ‘s morgens, één ‘s avonds en één keer na de stoelgang;
  • Overschrijd de voorgeschreven dosering niet;
  • Zorg dat het gebied waarop u de zalf smeert schoon en droog is;
  • Verwijder voor gebruik van de zetpil eerst de plastic beschermhuls;
  • Was voor en na gebruik goed uw handen.

In de bijsluiter vindt u nog meer informatie over dit middel. Heeft u toch nog vragen over het gebruik van deze medicatie? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.

Bijwerkingen

Gevoeligheid, irritatie, uitslag en een branderig gevoel zijn bijwerkingen die bij gebruik van dit medicijn lijken te kunnen optreden. Het lijkt echter altijd te gaan om slechts milde vormen. Heeft u het idee dat u last heeft van bijwerkingen? Dan is het aan te raden om dit te bespreken met uw arts. Geef dan ook aan dat u dit middel gebruikt. Het kan namelijk zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een allergische reactie op deze medicatie. Overigens is het ook van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder nog slikt, omdat bepaalde medicatie elkaar kan beïnvloeden.

Wanneer Anusol niet gebruiken?

De huid rond de anus kan aangetast zijn door bijvoorbeeld genitale wratjes of zweren door een schimmel- of virusinfectie. Ook een bacteriële infectie kan barstjes in de huid veroorzaken. Is hier sprake van? Dan mag dit middel niet gebruikt worden. Heeft u in het verleden een allergische reactie gehad door een van de ingrediënten in dit middel? Ook dan wordt het gebruik afgeraden. Heeft u tijdens het gebruik van dit middel last van een aanhoudende of toenemende anale bloeding? Neem dan direct contact op met uw huisarts.

FAQ

Een aantal veel gestelde vragen over Anusol.

Beïnvloed deze medicatie de rijvaardigheid?

De verwachting is dat dit middel geen invloed heeft op uw rijvaardigheid. Heeft u het idee dat u door deze medicatie last krijgt van gevaarlijke bijwerkingen? Neem dan contact op met uw arts, omdat deze toch de rijvaardigheid zouden kunnen aantasten.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Het is onduidelijk of dit geneesmiddel geschikt is als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Voordat u dit middel gaat gebruiken, is het daarom van belang om dit eerst met de arts te bespreken. Mogelijk is er een vervangend middel beschikbaar. Geeft u borstvoeding? Dan kunt u Anusol veilig gebruiken.

Is dit geneesmiddel geschikt voor mij?

Op basis van de korte medische vragenlijst kan een arts bepalen of het middel geschikt voor u is. Gebruik het middel in ieder geval niet wanneer u allergisch bent voor één van de volgende bestanddelen:

  • zinkoxide;
  • perubalsem;
  • bismut oxide;
  • glycerolmonostearaat;
  • vloeibare paraffine;
  • propyleenglycol;
  • polysorbaat 60;
  • propylhydroxobenzoaat.

Lees de bijsluiter door voor een volledig overzicht van ingrediënten.

Anusol zalf bijsluiter

Anusol zetpillen bijsluiter

Kan Anusol zonder recept bestellen?

Nee. Voor anusol is altijd een recept nodig van een geregistreerde arts.