Spiriva

167,90

Wat is Spiriva?

Bij COPD kan het middel Spiriva verlichting bieden als er sprake is van symptomen zoals kortademigheid, ademhalingsproblemen en een beklemmend gevoel op de borst. Dit middel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim en kan worden gebruikt met behulp van een HandiHaler.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Spiriva 18mcg Tiotropium (as Bromide) Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Wilt u Spiriva gaan gebruiken? Dan kunt u via een online apotheek een medische vragenlijst invullen. Op basis van uw informatie kan een gekwalificeerd arts uw aanvraag beoordelen. Na akkoord schrijft hij of zij een recept uit, waarna u direct een bestelling kunt plaatsen. Doorgaans wordt de medicatie de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd.

Spiriva wordt geleverd in de vorm van capsules, die u via een HandiHaler kunt toedienen. Deze HandiHaler opent de capsule, waardoor het poeder naar buiten komt. Dit poeder kunt u vervolgens inhaleren. Spiriva is een langwerkende luchtwegverwijder die makkelijk in gebruik is.

Klachten door COPD

COPD is een verzamelterm voor diverse aandoeningen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van longemfyseem, chronische bronchitis of chronische blokkades in de luchtwegen. De klachten ontstaan meestal door het roken van sigaretten en komen vaker voor bij mensen die ouder zijn dan 35 jaar. Ook regelmatige blootstelling aan fijnstof, uitlaatgassen of andere schadelijke stoffen kunnen COPD veroorzaken. Ook deze stoffen zorgen namelijk voor irritatie aan en ontstekingen in de luchtwegen. Kenmerkende symptomen van COPD zijn hoesten, snel buiten adem raken en een piepende ademhaling bij inspanning. In eerste instantie worden deze klachten vaak afgedaan als ‘rokershoest’, maar steeds meer Nederlanders krijgen de diagnose COPD.

Medicatie tegen COPD

COPD is een progressieve ziekte die niet te genezen is. Wel kan er medicatie ingezet worden om de klachten te verminderen. De luchtwegverwijder Spiriva is hier een voorbeeld van. Het middel gaat de irritatie in de luchtwegen tegen en zorgt voor verwijding van de luchtwegen op momenten dat u last heeft van benauwdheid. Het actieve bestanddeel van Spiriva is een antimuscarine met de naam tiotropium bromide monohydraat. Deze stof blokkeert de werking van de chemische stof acetylcholine. Acetylcholine zorgt ervoor dat de spieren rondom de luchtwegen samentrekken, waardoor dat benauwde gevoel kan ontstaan. Met behulp van Spiriva raken de spieren meer ontspannen, kunt u makkelijker ademhalen en verminderen de klachten.

Gebruiksaanwijzing

Als u dit middel voor de eerste keer gaat gebruiken is het belangrijk om eerst de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer informatie over het gebruik. Wanneer u de medicatie op de juiste wijze gebruikt kan de medicatie het maximale effect bereiken. Daarnaast wordt de kans op het krijgen van bijwerkingen kleiner.

Over het algemeen geldt voor dit middel de volgende gebruiksaanwijzing:

  • Volg altijd de instructies van uw arts op;
  • De aanbevolen dosering ter behandeling van COPD is doorgaans 1 capsule per dag;
  • Gebruik de medicatie iedere dag rond hetzelfde tijdstip, omdat 1 capsule 24 uur lang werkt;
  • Deze medicatie mag niet doorgeslikt worden, maar alleen gebruikt worden via een HandiHaler;
  • Open het stofkapje van de HandiHaler door op de knop te drukken en het dekseltje op te tillen;
  • Doe de capsule in het compartiment in de HandiHaler;
  • Zet het mondstuk erop en wacht totdat u een klik hoort;
  • Druk op de knop en laat deze weer los, zodat de capsule geopend wordt;
  • Zet het mondstuk op de mond;
  • Adem vervolgens langzaam en zo diep mogelijk in. Houd uw adem zo lang in als comfortabel is;
  • Haal uw mond weer van het mondstuk en haal normaal adem;
  • Haal de lege capsule uit de HandiHaler en zet het stofkapje er weer op;
  • In de bijsluiter kunt u illustraties vinden voor meer toelichting op het gebruik;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis;
  • Bent u een dosering vergeten? Neem dan geen dubbele dosis om die vergeten dosering in te halen. Sla de vergeten capsule over en ga gewoon verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledige gebruiksaanwijzing en meer informatie.

Bijwerkingen

Net als andere medicijnen kan ook Spiriva bijwerkingen geven. Het is van belang dat u voor het eerste gebruik op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen, zodat u als het nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel in ieder geval snel een arts in als u tekenen herkent van een ernstige allergische reactie (zoals uitslag, netelroos en zwelling aan gezicht, lippen, keel of mond) of merkt dat de COPD symptomen erger worden.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

  • Vaak voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): een milde droogte in de mond;
  • Weinig voorkomend (bij 1 of minder dan 1 op de 100 gebruikers): zichtproblemen, slaapproblemen, hartkloppingen, bloedneus, keelontsteking, blokkering van de ingewanden, moeite met slikken, tandvleesontsteking, een ziek gevoel, overgeven, urinewegontstekingen, jeuk.

In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van bijwerkingen vinden. Heeft u hier nog vragen over? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.

Bij andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicijnen en voor kruidensupplementen. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dat kan in dit geval gelden voor medicijnen die u gebruikt voor aandoeningen die overeenkomsten met COPD hebben.

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of in het verleden heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet of minder geschikt. Stel uw arts er in ieder geval van op de hoogte als u last heeft van een van de volgende aandoeningen, of hier in het verleden last van heeft gehad:

  • Prostaatklachten;
  • Glaucoom;
  • Plasproblemen;
  • Nierproblemen;
  • Lactose intolerantie;
  • Onregelmatige hartslag;
  • Ernstig hartfalen;
  • Een myocardinfarct in de afgelopen 6 maanden.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over dit middel.

Is Spiriva zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en dit middel.

Mag ik autorijden als ik dit middel gebruik?

Ja, zolang u geen bijwerkingen ervaart die van invloed kunnen zijn op uw rijvaardigheid. Stap in dat geval niet zelf achter het stuur en raadpleeg uw arts.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw arts over gebruik van dit middel als u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft.

Kan ik allergisch zijn voor Spiriva?

Gebruik deze medicatie niet als u allergisch bent voor tiotropium (zoals bromide monohydraat) of lactose monohydraat.