Beschrijving
Overzicht
Beschrijving
Wanneer u dit geneesmiddel wilt gaan gebruiken, heeft u een recept nodig. Maak hiervoor een afspraak bij uw arts, of vul via de online apotheek een medische vragenlijst in.
Zyloric wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Aspen Pharma. De werkzame stof in het middel, allopurinol, kan pijnlijke jichtsymptomen helpen voorkomen. Meestal wordt een dagelijkse dosering van tussen de 100 en 900 mg voorgeschreven.
Symptomen van jicht
Jicht is een soort reumatische ontsteking. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen, maar deze aandoening kan op elke leeftijd voorkomen en ontstaat als het lijf onvoldoende urinezuur afscheidt. Wanneer er in het lijf te veel urinezuur aanwezig is, kunnen er urinezuurkristallen ontstaan. Die kristallen zetten zich vast aan het synovium; het vlies dat tussen de gewrichten zit. Zulke ophopingen van kristallen kunnen uiteindelijk leiden tot botbeschadiging. Vooral de gewrichten van knieën, voeten, handen en ellebogen kunnen hierdoor aangetast worden.
Behandeling van jicht
Om jicht te lijf te gaan zal de arts eerst met u naar uw levensstijl kijken. Factoren zoals overgewicht, een hoge bloeddruk of hoge cholesterol kunnen het risico op jicht namelijk verhogen. Ook erfelijkheid kan overigens een rol spelen. Afvallen of aanpassingen doorvoeren in uw dieet kunnen de klachten verlichten. Werkt dit onvoldoende, dan kan de arts medicatie voorschrijven. Een voorbeeld hiervan is Zyloric, dat behoort tot de xanthine-oxidase-remmers. De werkzame stof in dit middel remt de werking van de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van urinezuur. Wanneer er minder urinezuur in het bloed zit, wordt de kans op een jichtaanval kleiner. Zyloric wordt ingezet om jichtaanvallen te voorkomen bij mensen die daar vatbaar voor zijn.
Gebruiksaanwijzing
Om de medicatie het maximale effect te laten bereiken is het belangrijk om het op de juiste wijze te gebruiken. Lees daarom altijd voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Voor Zyloric geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts op;
- Slik de tabletten heel door, met wat water;
- Slik de tabletten tijdens of net na de maaltijd;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering. Heeft u meer ingenomen? Overleg dan direct met een arts;
- Als u een dosering bent vergeten dient u nooit een dubbele dosis in te nemen om die vergeten dosering in te halen. Slik de vergeten tablet alsnog zodra u hieraan denkt, behalve als het al bijna tijd is voor de volgende. Sla de vergeten dosering dan over en ga verder volgens u vaste schema.
Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een algemene richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of uw apotheker.
Bijwerkingen
Wanneer u medicijnen gebruikt kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Bijwerkingen treden niet bij iedereen op, maar het is wel belangrijk om hier voor het eerste gebruik van op de hoogte te zijn. Zo kunt u als dat nodig is snel medische hulp inschakelen. Doe dat in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, koorts, gewrichtspijn of abnormale bloed- en leverfunctie testresultaten.
Verder kan Zyloric de volgende bijwerkingen geven:
- Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): pijnlijke zwelling in oksels, lies of hals, gewrichtspijn, misselijkheid of overgeven, bindvliesontsteking, veranderingen van de huid, bloedende lippen;
- Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): hematurie, hogere cholesterol, hoge temperatuur, zwakte, gevoelloosheid, verlamming, wankel gevoel, duizeligheid, hoofdpijn, slaperigheid, veranderingen in het gezichtsvermogen, hoge bloeddruk, pijn op de borst, mannelijke onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, veranderingen in stoelgang, verandering in smaak, verkleuring, toevallen, depressie, oedeem, diabetes.
Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht.
Bij andere medicatie
Gebruikt u andere voorgeschreven medicijnen, vrij verkrijgbare medicatie of kruidenpreparaten? Stel uw arts hier dan van op de hoogte. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking met elkaar hebben. Zyloric kan zo’n wisselwerking hebben met onder andere:
- Anti-epileptica;
- Aspirine;
- Theofylline;
- Didanosine;
- Kankermedicatie;
- Antibiotica;
- Diabetica;
- Diuretica;
- Medicatie tegen hartproblemen of hoge bloeddruk;
- Anticoagulantia;
- Andere jichtmedicatie.
Bij andere aandoeningen
Het is ook van belang dat uw arts weet welke andere aandoeningen u heeft of in het verleden heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel niet of minder geschikt. Wees extra voorzichtig met Zyloric wanneer u te maken heeft (gehad) met nier- of leverproblemen, hartproblemen, hoge bloeddruk, lactose-intolerantie of wanneer u momenteel last heeft van een aanval van jicht.
Q&A
Een aantal vaak gestelde vragen over Zyloric, met bijbehorende antwoorden.
Mag ik alcohol drinken als ik Zyloric gebruik?
U kunt beter geen alcohol drinken als u te maken heeft met jicht, omdat dit de klachten kan verergeren.
Mag ik autorijden als ik dit middel gebruik?
Als u dit middel gebruikt kunt u duizeligheid of slaperigheid ervaren. Ook kunnen er veranderingen in uw coördinatievermogen merkbaar zijn. Als u dit merkt, dient u niet zelf achter het stuur te stappen. Overleg met uw arts.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Bent u zwanger, wilt u zwanger worden, of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts over het gebruik van dit middel.
Hoe dien ik dit geneesmiddel te bewaren?
Bewaar medicatie op een plek waar het niet warmer is dan 25 graden Celsius, in de originele verpakking. Houd geneesmiddelen daarnaast altijd buiten het zicht en bereik van kinderen.
Kan ik allergisch zijn voor Zyloric?
Zyloric bevat de volgende ingrediënten:
- Allopurinol;
- Lactose;
- Maiszetmeel;
- Magnesiumstearaat;
- Povidon.
Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van bovenstaande bestanddelen.
Is Zyloric zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Zyloric is altijd een recept nodig via een dokter.