Beschrijving
Overzicht
Zestoretic informatie
Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Dan heeft u hiervoor een recept nodig. Ga hiervoor naar uw huisarts of vul via de online apotheek een vragenlijst in. Op basis van de online vragenlijst beoordeelt een gekwalificeerd arts uw aanvraag. Na akkoord heeft u uw bestelling doorgaans de eerstvolgende werkdag in huis.
Beschrijving
Zestoretic bevat twee actieve ingrediënten, namelijk hydrochloorthiazide en lisinopril. Het middel wordt ingezet om de bloeddruk te verlagen, waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval, beroerte of hart- en vaataandoeningen kleiner wordt. Zestoretic is beschikbaar in twee verschillende doseringen. Welke voor u het meest geschikt is hangt af van de ernst van de aandoening.
Kenmerken hypertensie
Vaak wordt een hoge bloeddruk niet direct opgemerkt, omdat er in eerste instantie geen symptomen optreden. De aandoening komt wel vrij vaak voor. Volgens schattingen heeft ongeveer 25 procent van alle Nederlanders te maken met hypertensie. Hoe ouder u bent, hoe groter de kans op het krijgen van deze kwaal. Jongere mensen kunnen er echter ook last van krijgen, soms ten gevolge van een verkeerde levensstijl. Risicofactoren zijn onder andere het drinken van te veel alcohol of cafeïne, slechte voedingsgewoonten, roken en te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast speelt erfelijkheid soms een rol, of is er sprake van een onderliggende aandoening, zoals diabetes.
Behandeling van een te hoge bloeddruk
Omdat levensstijl van grote invloed kan zijn, wordt er bij een hoge bloeddruk eerst gekeken of het mogelijk is om daarin veranderingen door te voeren. Zo kan minder roken, minder alcohol drinken of minder zout eten al veel verschil maken. In sommige gevallen is echter medicatie noodzakelijk. In dat geval kan bijvoorbeeld Zestoretic ingezet worden. Dit geneesmiddel bevat twee werkzame bestanddelen, waardoor het gebruikt kan worden door mensen bij wie medicatie met één werkzaam bestanddeel niet werkt. Het ene actieve bestanddeel is Lisinopril. Deze stof remt het enzym dat het hormoon angiotensine omzet in angiotensine II. Dit laatste hormoon zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwd raken, met een hoge bloeddruk tot gevolg. Minder van dit hormoon in het lijf voorkomt dus dat die bloedvaten zich te veel vernauwen. Het tweede actieve bestanddel is hydrochloorthiazide. Dit is een diuretica, oftewel een plasmiddel.
Het middel zorgt ervoor dat de nieren meer kalium en natrium (zouten) uit het bloed halen. Dat zout neemt ook meer water mee uit het bloed en dat water wordt door de nieren afgescheiden uit het lichaam. Het gevolg van het feit dat er minder water in het bloed zit, is dat de bloeddruk daalt.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over onder meer het gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Juist gebruik verkleint de kans op het krijgen van bijwerkingen en zorgt ervoor dat de medicatie maximaal kan werken.
Voor Zestoretic gelden de volgende aanwijzingen voor gebruik:
- Volg altijd de aanwijzingen van uw arts;
- Meestal schrijft de arts voor om 1 keer per dag 1 tablet te slikken;
- Slik de tabletten heel door, dagelijks rond hetzelfde tijdstip;
- De standaard startdosering is 10mg/12,5mg;
- Indien noodzakelijk kan de arts de dosering na verloop van tijd verhogen;
- Het is belangrijk dat uw bloeddruk regelmatig gecontroleerd wordt wanneer u dit geneesmiddel gebruikt;
- Bent u een tablet vergeten? Neem deze dan alsnog in zo gauw u hieraan denkt, behalve als het binnen vier uur tijd is voor de volgende dosering. Sla in dat geval de vergeten tablet over en ga verder volgens uw vaste patroon;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosis.
Bovenstaande is slechts een algemene samenvatting en geen vervanging van de informatie uit de bijsluiter. Kijk voor meer informatie in de bijsluiter of raadpleeg uw arts of apotheker.
Is Zestoretic zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Zestoretic is altijd een recept nodig via een dokter. Via de online service kan u een doktersrecept ontvangen. Via bovenstaande button komt u direct bij de veilige online apotheek terecht.
Bijwerkingen
Bij het gebruik van medicijnen kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Dat geldt ook voor Zestoretic. Het is van belang om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Dan kunt u als dat nodig is snel medische hulp zoeken. Stop in ieder geval direct met deze medicatie wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie of ernstige leverproblemen. Meer informatie hierover kunt u nalezen in de bijsluiter.
Verder kan Zestoretic de volgende bijwerkingen geven:
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): misselijkheid of overgeven, duizeligheid, hoofdpijn, diarree, hoesten, nierproblemen;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): tintelingen, stemmingswisselingen, draaierigheid, slaapproblemen, hartaanval of beroerte, verkleuring van vingers of tenen, loopneus, verandering in leverfunctie, huiduitslag, jeuk, zwakte, impotentie, vermoeidheid;
- Zelden (bij 1 op de 1000 mensen of minder): haaruitval, droge mond, netelroos, verwarring, bloedvergiftiging, nierfalen, vergroting van het borstweefsel (bij mannen), psoriasis;
- Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): opgezette klieren, sterkere immuunrespons, longontsteking, leverontsteking, minder plassen.
Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht.
Bij andere medicatie
Gebruikt u andere voorgeschreven medicatie, of vrij verkrijgbare medicatie of kruidenpreparaten? Vertel dit dan aan uw arts. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit kan bij Zestoretic onder meer optreden bij de volgende geneesmiddelen:
- NSAID’s;
- Diuretica;
- Aliskiren;
- Tricyclische en tetracyclische antidepressiva;
- Geneesmiddelen die kalium bevatten;
- Antidiabetica, bijvoorbeeld insulien;
- Desensibilisatiebehandeling bij wespen- en bijensteken;
- Medicatie tegen astma of verkoudheid;
- Corticosteroïden;
- Dextrasulfaat.
Bij andere aandoeningen
Heeft u last van andere aandoeningen? Vertel dit dan ook aan uw arts. In sommige gevallen is deze medicatie namelijk niet of minder geschikt. Gebruik Zestoretic in ieder geval niet bij de volgende aandoeningen:
- Allergische reactie op een vergelijkbaar midde;
- Ernstige nierproblemen;
- Angio-oedeem;
- Een verminderde urineproductie;
- Ernstige leverproblemen.
Q&A
Een aantal veel gestelde vragen over deze medicatie.
Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?
Nee, u kunt beter geen alcohol drinken als u Zestoretic gebruikt, omdat dit de werking van het middel kan verminderen.
Kan deze medicatie de rijvaardigheid beïnvloeden?
Nee, zolang u geen last heeft van ernstige bijwerkingen zal deze medicatie de rijvaardigheid niet beïnvloeden.
Kan ik allergisch zijn voor Zestoretic?
Dit middel bevat de volgende ingrediënten:
- Lisinopril;
- Hydrochloorthiazide;
- Calciumwaterstoffosfaat;
- Magnesiumstearaat;
- Mannitol;
- Maïszetmeel;
- Gepregelatineerd zetmeel;
- IJzeroxide (E172).
Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de bovengenoemde bestanddelen.