Xifaxanta

75,25

Wat is Xifaxanta?

Reizigersdiarree kan ontstaan door een bacterie. Bij een dergelijke infectie kan Xifaxanta ingezet worden. Dit is een antibioticum in de vorm van tabletten. Het geneesmiddel wordt gefabriceerd door farmaceutisch bedrijf Norgine.

Online Apotheek

Artikel: Xifaxanta (Xifaxan) Rifaximin Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Via een online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze gegevens kan een gekwalificeerd arts beoordelen of deze medicatie voor u geschikt is. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen en deze bestelling heeft u dan meestal de eerstvolgende werkdag al in huis.

Xifaxanta is ook wel bekend onder de naam Xifaxan. De tabletten van dit middel bevatten een antibioticum dat gedurende drie dagen gebruik dient te worden als er sprake is van reizigersdiarree. Het middel tast de celstructuur van de bacteriën aan die de infectie veroorzaken. Daardoor verzwakt de bacterie en kan ons eigen immuunsysteem de infectie opruimen. Door de medicatie drie keer per dag te gebruiken worden de symptomen van de reizigersdiarree snel bestreden.

Klachten door reizigersdiarree

Reizigersdiarree uit zich in diverse klachten. Een belangrijk kenmerk is een verhoogde ontlastingsfrequentie met een waterige stoelgang. Ook maagpijn, hoofdpijn, misselijkheid en braken kunnen klachten zijn. Soms leidt diarree tot uitdroging, daarom is behandeling belangrijk. De kwaal kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal wordt reizigersdiarree veroorzaakt door gasto-enteritis, oftewel een infectie. De kans hierop is groter in het buitenland. De infectie kan ontstaan via bacteriën en virussen. In de meeste gevallen is campylobacter of E.coli de boosdoener. Soms ontstaan de klachten pas na thuiskomst. Er worden jaarlijks heel wat mensen getroffen door de aandoening, maar vooral bij een verminderde weerstand loopt u risico.

Behandeling reizigersdiarree

In de meeste gevallen gaat deze kwaal binnen een paar dagen vanzelf weer over. Rust houden is belangrijk, naast voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Ook ORS kan worden gebruikt. Bij ernstige klachten is het soms beter om medicatie te gebruiken, zoals Xifaxan. De werkzame stof in dit middel is een antibioticum: rifaximine. Dit middel wordt niet opgenomen in het bloed, waardoor het dus alleen werkt in de darmen en maag. Rifaxamine voorkomt dat de bacterie enzymen aanmaakt die noodzakelijk zijn om zich te kunnen vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de toename van de hoeveelheid bacteriën gestopt en kan ons eigen immuunsysteem de infectie opruimen.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel gebruiken? Lees dan altijd eerst de bijsluiter goed door en volg eventuele extra aanwijzingen van uw arts goed op. Wanneer u medicatie op de juiste wijze gebruikt, kan deze een maximaal effect bereiken. Daarnaast wordt de kans op het krijgen van bijwerkingen verkleind.

Voor Xifaxan geldt over het algemeen deze gebruiksaanwijzing:

  • Neem drie dagen lang iedere acht uur een tablet in;
  • Slik de tabletten in z’n geheel door, met wat water;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
  • Bent u een dosis vergeten? Neem dan geen dubbele dosering in om de vergeten dosis in te halen. Neem de vergeten tablet alsnog in zo gauw u hieraan denkt, behalve als het bijna tijd is voor de volgende. Sla in dat geval de vergeten tablet over en ga gewoon verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande is slechts een samenvatting. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van aanwijzingen voor gebruik. Heeft u nog vragen over het gebruik? Stel deze dan aan uw arts of uw apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen geven. Bij een aantal bijwerkingen is het belangrijk dat u direct medische hulp inschakelt. Doe dat in ieder geval wanneer de diarreesymptomen erger worden in plaats van beter. Ook als u bloed in de ontlasting heeft, last krijgt van koorts of tekenen herkent van een allergische reactie dient u contact op te nemen met een arts.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen geven:

  • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): duizeligheid, hoofdpijn, winderigheid, buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid of overgeven, persdrang, koorts;
  • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): koortslip, schimmelinfectie, abnormale leverfunctietestresultaten, neus- of keelontsteking, uitdroging, abnormale dromen, slaapproblemen, zichtproblemen, oorpijn, buikpijn, opvliegers, hoesten, droge keel, droge lippen, verandering in ontlasting, slijm in ontlasting, vlekkerige huid, spier- of rugpijn, bloed in de urine, meer zweten, vaker moeten plassen.

Bovenstaande is geen volledige opsomming. Kijk hiervoor en voor meer informatie over de bijwerkingen in de bijsluiter.

Bij andere medicatie

Medicijnen kunnen een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Daarom is het belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Dat geldt niet alleen voor voorgeschreven medicatie, maar ook voor vrij verkrijgbare middelen en kruidensupplementen. Zo kan de arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Gebruikt u actieve kool? Dan is het belangrijk om altijd twee uur na inname te wachten, voordat u Xifaxan gebruikt.

Bij andere aandoeningen

Het is ook belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft. In sommige gevallen kan dit middel namelijk niet of minder geschikt zijn. Gebruik Xifaxan in ieder geval niet wanneer u koorts heeft, bloed in de ontlasting, of wanneer u de afgelopen 24 uur meer dan 8 keer diarree hebt gehad. Neem contact op met uw arts als de symptomen lang aanhouden of verergeren.

Q&A

Een aantal veel gestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

U kunt beter geen alcohol drinken als u diarree heeft, omdat alcohol de klachten erger kan maken.

Kan deze medicatie mijn rijvaardigheid beïnvloeden?

Deze medicatie hoort geen invloed te hebben op uw rijvaardigheid. Stap alleen niet zelf achter het stuur wanneer u last heeft van ernstige bijwerkingen die de rijvaardigheid wel kunnen beïnvloeden. Neem in dat geval contact op met een arts.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Xifaxan is mogelijk niet geschikt wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Overleg gebruik van dit middel in deze gevallen eerst met uw arts.

Kan ik allergisch zijn voor Xifaxanta?

Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • Rifaximine;
  • VGlycerylstearaat;
  • Natriumzetmeelglycolaat type A;
  • Watervrij colloïdaal silciumdioxide;
  • Microkristallijne cellulose;
  • Talk;
  • Hypromellose;
  • Titaniumdioxide;
  • Propyleenglycol;
  • Dinatriumedetaat;
  • Rood ijzeroxide ((E172).