Utovlan

52,39

Wat is Utovlan?

Heeft u veel last van menstruatiepijn, of wilt u uw menstruatie uitstellen? Het geneesmiddel Utovlan kan dan voorgeschreven worden. Dit middel wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Pharmacia en bevat de werkzame stof norethisterone, een synthetische versie van het lichaamseigen hormoon.

Online Apotheek

Artikel: Utovlan Norethisterone Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Beschrijving

Wilt u deze medicatie gaan gebruiken? Hiervoor heeft u een recept nodig. Vraag deze aan via uw huisarts of via de online apotheek. Bij de online apotheek kunt u een medische vragenlijst invullen. Op basis van deze informatie beoordeelt een gekwalificeerd arts uw aanvraag. Na akkoord kunt u direct een bestelling plaatsen, die u doorgaans de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgt.

Het middel Utovlan kan ingezet worden als behandeling tegen menstruatiepijn. Dit middel bevat norethisteron en dat werkt in het lichaam net zoals het lichaamseigen hormoon progesteron. Hierdoor kan het gebruikt worden om de menstruatie te reguleren. Verder kan dit geneesmiddel ook gebruikt worden om klachten door endometriose en premenstrueel syndroom te verminderen.

Invloed op menstruatiecyclus

Gedurende iedere maandelijkse cyclus wordt er onder invloed van hormonen baarmoederslijmvlies opgebouwd, als voorbereiding op de innesteling van een bevruchte eicel. Vindt er geen bevruchting plaats? Dan wordt dat baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie weer afgestoten. De hoeveelheid progesteron in het lichaam beïnvloedt de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Wanneer er door gebruik van Utovlan norethisteron in het lichaam aanwezig is, wordt er minder baarmoederslijmvlies opgebouwd. Gevolg hiervan is dat ook de afstoting minder heftig is en er daarbij minder pijnklachten ontstaan. Ook voorkomt de actieve stof norethisteron dat het baarmoederslijmvlies afgestoten wordt. Hierdoor is het mogelijk om door het gebruik van Utovlan de menstruatie maximaal twee weken uit te stellen.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u medicatie voor het eerst gaat gebruiken, is het belangrijk om de bijsluiter goed door te lezen. Hierin vindt u onder meer informatie over het gebruik en over mogelijke bijwerkingen. Juist gebruik zorgt ervoor dat de medicatie een maximaal effect kan bereiken. Daarnaast kan het de kans op het krijgen van bijwerkingen verkleinen.

Voor Utovlan gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Volg altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op;
 • Gebruikt u dit middel ter behandeling van menstruatiepijn of endometriose? Dan wordt doorgaans een kuur voorgeschreven van 10 dagen lang, waarbij u 3 keer per dag 1 tablet slikt;
 • Bij endometriose kan de arts adviseren om tot 6 maanden lang dagelijks 1 tablet te slikken;
 • Gebruikt u deze medicatie om de menstruatie uit te stellen? Start dan drie dagen voor de start van die menstruatie met het gebruik van Utovlan. Neem dan 3 keer per dag 1 tablet. Nadat u stopt met het slikken van dit middel zal de menstruatie na ongeveer drie dagen starten;
 • Voor beide doeleinden geldt dat de arts de dosering kan verlagen of verhogen;
 • Slik de tablet heel door, met wat water;
 • Gebruik nooit meer dan de aanbevolen dosering;
 • Bent u een dosering vergeten? Slik dan nooit twee tabletten tegelijk om die vergeten dosis in te halen. Sla de vergeten pil over en ga verder volgens uw vaste schema.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een richtlijn. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie. Heeft u nog vragen over het gebruik van dit middel? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Bijwerkingen

Medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Dat geldt ook voor Utovlan. Het is van belang dat u voor het eerste gebruik van het middel op de hoogte bent van die mogelijke bijwerkingen, zodat u als dat nodig is snel actie kunt ondernemen. Schakel medische hulp in wanneer u symptomen herkent van een allergische reactie, bloedpropjes, leverproblemen en bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker).

Verder kan deze medicatie de volgende bijwerkingen geven, met onbekende frequentie: uitblijven van de menstruatie, spotting of bloedingen tussen de menstruaties door, zere borsten, abnormale vaginale bloeding, andere afscheiding van de baarmoederhals, een melkachtige afscheiding uit de borsten terwijl u geen borstvoeding geeft of zwanger bent, depressie, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen, een verward of angstig gevoel, verminderde concentratie, misselijkheid of braken, verstopping, droge mond.

Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van en meer informatie over de mogelijke bijwerkingen.

Bij andere medicatie

Gebruikt u andere medicijnen? Meld dit dan altijd aan uw arts. Dat geldt niet alleen voor medicatie op recept, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en kruidensupplementen. Medicijnen kunnen namelijk zorgen voor een ongewenste wisselwerking. Uw arts kan beoordelen of hier sprake van kan zijn. Er kan in ieder geval een wisselwerking optreden tussen Utovlan en de volgende geneesmiddelen:

 • Anti-epileptica, zoals carbamazepine en fenytoïne;
 • Antibiotica;
 • Hiv-medicatie, zoals nelfinavir en ritonavir;
 • Sint-janskruid;
 • Antikankermedicatie;
 • Ciclosporine;
 • Aminoglutethimide;
 • Medicatie tegen een hoge bloeddruk;
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie.

Bij andere aandoeningen

Stel uw arts ook op de hoogte van uw medische historie. Bij sommige aandoeningen die u heeft of heeft gehad is dit middel namelijk niet of minder geschikt. Gebruik het in ieder geval niet wanneer u last heeft van onverklaarde vaginale bloedingen, van een hartaanval of angina pectoris, van leverproblemen en wanneer er bloedpropjes voorkomen bij u of in uw familie. Daarnaast is Utovlan mogelijk niet geschikt als u migraine, epilepsie, astma, nierproblemen of hartproblemen heeft. Overleg dan met uw arts over het gebruik van dit middel.

Q&A

Een aantal vaak gestelde vragen over dit geneesmiddel.

Kan dit middel invloed hebben op mijn rijvaardigheid?

Deze medicatie zou geen invloed mogen hebben op uw rijvaardigheid. Stap echter niet zelf achter het stuur als u last heeft van ernstige bijwerkingen. Overleg dan met uw arts.

Mag ik alcohol drinken als ik Utovlan gebruik?

Ja, er is geen wisselwerking bekend tussen alcohol en dit geneesmiddel. U mag dus alcohol drinken.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn? Gebruik deze medicatie dan niet. Geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts over het gebruik van dit middel.

Kan ik allergisch zijn voor Utovlan?

Gebruik dit geneesmiddel niet als u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

 • Norethisteron;
 • Maiszetmeel;
 • Lactosemonohydraat;
 • Magnesiumstearaat;
 • Polyvidon.