Beschrijving
Overzicht
De werking van Pantoprazol
Pantoprazol is een protonpompremmer. Dit type medicatie zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuur in de maag vermindert. Om die reden wordt het middel ingezet ter behandeling van diverse maag- en darmziekten. Volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar kunnen het middel gebruiken om klachten vanwege het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm te verminderen. Ook als langdurige behandeling van refluxoesofagitis kan het ingezet worden. Bij deze aandoening is er sprake van een ontstoken slokdarm, door terugvloeiend maagzuur. Verder kan Pantoprazol gebruikt worden om zweren in de maag of twaalfvingerige darm te voorkomen. Het moet dan gaan om zweren die ontstaan zijn door NSAID’s (ontstekingsremmende middelen, zoals ibuprofen) bij patiënten die hoog risico lopen maar wel NSAID’s moeten blijven gebruiken.
De gebruiksaanwijzing van Pantoprazol
De dokter zal bij het voorschrijven van dit geneesmiddel uitleggen hoe u het dient te gebruiken. In de bijsluiter kunt u een volledige gebruiksaanwijzing vinden. Heeft u nog vragen hierover? Raadpleeg dan uw apotheker of arts. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie, omdat dit middel in sommige gevallen niet of minder geschikt is. Meestal gelden in ieder geval de volgende instructies voor gebruik:
- Slik de tabletten heel door zonder te kauwen, met water. Wanneer u op de medicatie kauwt, verdwijnt het beschermlaagje dat er omheen zit. Daardoor komt het middel al vrij in de maag en niet in de darmen. Als het in de maag wordt afgebroken door het maagzuur werkt het minder goed;
- Dit middel is ook beschikbaar als injectie. Deze dient door een arts of verpleegkundige toegediend te worden;
- Het wordt aangeraden om de medicatie op een vast moment op de dag in te nemen, omdat u de dosering dan minder snel vergeet.
Mogelijke bijwerkingen
Naast het gewenste effect kan het gebruik van medicatie ook ongewenste bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor Pantoprazol. Bij injecties is irritatie op de plaats van injectie een zelden voorkomende bijwerking. Zeer zelden komen maagdarmklachten, hoofdpijn en duizeligheid voor. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.