Beschrijving
Overzicht
Wat is de anticonceptiering?
De anticonceptiering (ook wel de NuvaRing genoemd) is een veilige en handige anticonceptie die heel goed werkt als u hem altijd correct gebruikt. U draagt de kleine, flexibele ring in uw vagina en het voorkomt zwangerschap door hormonen vrij te laten in uw lichaam. De ring heeft nog veel meer gezondheidsvoordelen.
Hoe werkt de NuvaRing?
De NuvaRing werkt door te voorkomen dat sperma zich met een eicel verbindt (wat bevruchting wordt genoemd).
Zoals de meeste anticonceptiepillen bevat de ring de hormonen oestrogeen en progestine. Deze zijn vergelijkbaar met de hormonen die ons lichaam van nature maakt. U draagt de ring in uw vagina, en u absorbeert de hormonen in uw lichaam. Dit gebeurt via de vaginale voering.
De hormonen in de NuvaRing stoppen de eisprong. Geen ovulatie betekent dat er geen eicel rond hangt voor de bevruchting van het sperma, dus een zwangerschap kan niet gebeuren.
De hormonen van de ring verdikken ook het slijm op uw baarmoederhals. Dit dikkere baarmoederhalsslijm blokkeert het sperma, zodat het niet naar een eicel kan zwemmen – een soort van kleverige veiligheidsbeambte.
Hoe zorg ik ervoor dat de ring het beste werkt voor mij?
Om de volledige werking van NuvaRing te krijgen, moet u het correct gebruiken. Een fout maken – zoals het vergeten om uw recept bij te vullen of het niet op tijd plaatsen van een nieuwe ring – is de belangrijkste reden waarom mensen zwanger kunnen worden als ze de ring gebruiken.
Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat u de ring correct gebruikt:
- Gebruik onze anticonceptiemelding app of stel een alarm in op uw telefoon;
- Voeg de dagen voor het verwijderen/vervangen van uw belsignaal toe aan uw kalender;
- Wees belvrienden met vrienden of familieleden die ook NuvaRing gebruiken en help elkaar te herinneren;
- Uw partner kan u eraan helpen herinneren;
- Bewaar uw vervangende ringen op dezelfde plaats zodat u ze niet kwijtraakt;
- Zorgt dat u de ringen in de koelkast bewaard. Zorg ook dat het uit de buurt van direct zonlicht ligt, voor maximaal 4 maanden (16 weken);
- Bewaar ringen die u niet binnen 4 maanden gebruikt in de koelkast.
Het komt er op neer: doe alles wat voor u werkt om ervoor te zorgen dat u op tijd van ring wisselt, de hele tijd.
Wilt u extra super duper zijn om er zeker van te zijn dat u niet per ongeluk zwanger wordt? U kan ook een condoom gebruiken telkens als u geslachtsgemeenschap hebt. Zo bent u ook beschermd tegen SOA’s.
Beschermt de ring tegen SOA’s?
Nee. De NuvaRing is echt goed in het voorkomen van zwangerschap, maar het zal u niet beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Gelukkig verlaagt het gebruik van condooms elke keer dat u seks hebt de kans op het krijgen of verspreiden van SOA’s aanzienlijk. Condooms beschermen ook tegen zwangerschap – dus het gebruik van condooms en de ring in combinatie met condooms geeft u een geweldige zwangerschapsremmende kracht.
Wat u kunt verwachten
Om de NuvaRing te plaatsen:
- Zoek een positie die comfortabel is, zoals staan met één been omhoog, hurken of liggen. Scheid uw schaamlippen met één hand. Knijp met uw andere hand de tegenovergestelde kanten van de NuvaRing tussen uw duim en wijsvinger in elkaar;
- Duw de NuvaRing zachtjes diep in uw vagina. Een NuvaRing-applicator, vergelijkbaar met een tampon, kan helpen bij het inbrengen. De exacte plaatsing van de ring verandert de doeltreffendheid ervan niet;
- Als u zich ongemakkelijk voelt, probeer dan de NuvaRing dieper in uw vagina te duwen;
- Houd de ring drie weken op zijn plaats;
- U hoeft de NuvaRing niet te verwijderen tijdens de seks. Maar als u dat verkiest, kunt u de ring tot drie uur verwijderen en vervolgens weer inbrengen.
Hoe de NuvaRing verwijderen?
- Haak uw wijsvinger onder de rand van de ring of pak de ring tussen uw wijsvinger en middelvinger vast en trek hem er voorzichtig uit;
- Gooi de gebruikte NuvaRing weg. Spoel de ring niet door het toilet;
- Wacht een week om een nieuwe ring te plaatsen. De onttrekkingsbloeding begint meestal twee tot drie dagen na het verwijderen van de ring. Het kan zijn dat u nog steeds bloedt wanneer u de nieuwe ring inbrengt.
Lees voor alle nodige informatie altijd eerst de bijsluiter door.