Eucreas

129,45

Eucreas behoort tot de groep van antidiabetica. Het heeft 2 werkzame stoffen. Dit zijn: Vildagliptin/Metformin Hydrochloride.

Online apotheek

Artikel: Online apotheek - Vildagliptin/Metformin Hydrochloride Category:
Description

Description

Wat is Eucreas?

Eucreas kan worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. Het middel bevat twee actieve bestanddelen die het lichaam ondersteunen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Wilt u deze medicatie online bestellen? Vul dan een korte medische vragenlijst in. Op basis van uw antwoorden kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit middel voor u geschikt is. Als dit zo is, wordt er een recept voorgeschreven en kunt u de medicatie bestellen. Doorgaans heeft u de medicijnen dan de eerstvolgende werkdag al in huis.

Beschrijving

Eucreas bevat twee ingrediënten die ondersteunen bij de behandeling van diabetes type 2: vidagliptine en metformine. Beide stoffen ondersteunen het lichaam bij de aanmaak en het gebruik van insuline. Eucreas wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Novartis en is verkrijgbaar in tabletvorm. Meestal wordt voorgeschreven om twee keer per dag een tablet in te nemen bij of na de maaltijd.

Kenmerken diabetes type 2

Heeft u diabetes type 2? Dan betekent dit dat uw lichaam onvoldoende insuline aanmaakt, waardoor het bloedsuikergehalte niet onder controle kan worden gehouden. Het hormoon insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier en het speelt een belangrijke rol bij de energieverdeling in het lijf. Zo voorkomt het hormoon dat er te veel glucose in het bloed blijft. Ook ondersteunt het cellen bij het omzetten van glucose in energie.

Ontstaan van deze aandoening

In de meeste gevallen ontstaat diabetes pas op wat latere leeftijd. Dan ontstaan er symptomen zoals zichtproblemen (bijvoorbeeld wazig zicht), onverwachts en onverklaarbaar verlies van gewicht en veel dorst. Ook vermoeidheid en meer aandrang om te plassen kunnen voorkomen. Bij dergelijke symptomen is het van belang om snel actie te ondernemen. Deze aandoening kan namelijk snel verergeren, waardoor er gevaarlijke complicaties kunnen optreden. Diabetes type 2 verhoogt de kans op het krijgen van een beroerte, een hartaanval, zenuwbeschadigingen en nieraandoeningen.

Risico verhogende factoren

Komt er diabetes type 2 voor in uw familie? Bent u boven de 40 jaar? Of bent u van Chinese, Afrikaanse, Zuid-Aziatische of Caraïbische afkomst? In al deze gevallen loopt u meer kans op deze aandoening. Om de kans daarop te verkleinen kunnen er diverse maatregelen genomen worden. Een eerste belangrijke maatregel is gezond leven. Dit betekent gezond eten, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en stoppen met roken en (te veel) alcohol. Werkt dit niet afdoende? Wanneer er al sprake is van suikerziekte, kan besloten worden antidiabetica voor te schrijven.

Soorten medicatie bij diabetes type 2

Een van de medicijnen die voorgeschreven kan worden is metformine. Deze stof kan helpen bij het verlagen van de hoeveelheid suiker in het bloed, door de lever minder suiker te laten produceren. Daarnaast stimuleert het de spieren om meer glucose uit het bloed te halen. Gevolg hiervan is dat er minder suikers uit het eten opgenomen worden door de darmen. Werkt metformine niet afdoende? Dan kan er gekozen worden voor een combinatiemiddel, dat metformine en nog een ander actief bestanddeel bevat. Eucreas is zo’n middel; het bevat naast metformine ook vildagliptine. Vildagliptine zorgt ervoor dat er minder incretine-hormonen afgebroken worden. Incretine ondersteunt de alvleesklier bij de aanmaak van insuline. Daarnaast zorgt het ervoor dat de lever minder glucose afstoot. Op deze manier kan het lichaam het bloedsuikergehalte makkelijker onder controle houden.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u meer informatie over onder meer de bijwerkingen en het gebruik.

Over het algemeen gelden voor het gebruik van Eucreas de volgende aanwijzingen:

  • Volg naast de aanwijzingen in de bijsluiter ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op;
  • Normaal gesproken wordt voorgeschreven om twee keer per dag één tablet in te nemen;
  • Slik het ene tablet ’s morgens en het andere tablet ’s avonds. Neem de tabletten in met wat water, tijdens of na de maaltijd;
  • In sommige gevallen moeten bij het gebruik van dit middel regelmatig de lever- en nierfunctie gecontroleerd worden;
  • Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
  • Bent u een tablet vergeten? Sla deze dan over wanneer het al bijna tijd is voor de volgende en houd verder uw vaste schema aan.

Bovenstaande aanwijzingen zijn algemeen van aard. Heeft u vragen over het gebruik? Lees dan de bijsluiter of vraag het na bij uw apotheker of huisarts.

Eucreas bijsluiter

Bijwerkingen

Medicatie kan bijwerkingen geven. Dat geldt ook voor Eucreas. Het is van belang om van mogelijke bijwerkingen op de hoogte te zijn voordat u het middel gaat gebruiken. Indien nodig kunt u dan namelijk bijtijds actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct medische hulp in als u kenmerken heeft van een ernstige allergische reactie. Symptomen daarvan kunnen onder meer zijn: zwelling van tong, keel of gezicht, problemen met de ademhaling en plotselinge uitslag.

Andere mogelijke bijwerkingen van dit middel:

  • Zeer vaak (bij 1 op de 10 mensen of vaker): misselijkheid, overgeven, diarree, verlies van eetlust, maagpijn;
  • Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): hoofdpijn, duizeligheid, ongecontroleerd trillen, lage bloedsuiker of een metaalachtige smaak in de mond;
  • Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): vermoeidheid, gewrichtspijn, verstopping, zwelling van handen, voeten of enkels;
  • Zeer zelden (bij 1 op de 10.000 mensen of minder): loopneus, koorts, keelpijn, minder vitamine B12 in het bloed.

Kijk voor een volledig overzicht van de bijwerkingen in de bijsluiter.

Gebruik met andere medicatie

Het is van belang dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. In sommige gevallen kan medicatie namelijk een wisselwerking veroorzaken met andere medicijnen. Vermeld het in ieder geval wanneer u gebruik maakt van:

  • Andere antidiabetica;
  • Glucocorticoïden;
  • Bèta-2-agonisten;
  • Diuretica;
  • ACE-remmers;
  • Medicatie die het zenuwstelsel of de schildklier beïnvloeden.

Bij andere aandoeningen

Dit middel is niet voor iedereen geschikt. Heeft u ernstige complicaties door diabetes, of heeft u deze gehad? Gebruik dit middel dan niet. Gebruik het ook niet wanneer u last heeft (gehad) van de volgende aandoeningen:

  • Hartproblemen;
  • Nierproblemen;
  • Een ernstige infectie;
  • Ernstig vochtverlies.

Daarnaast kan dit middel minder geschikt zijn wanneer u last heeft van leverproblemen, borstvoeding geeft, of veel alcohol drinkt.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Het wordt afgeraden om alcohol te gebruiken wanneer u Eucreas gebruikt.

Heeft dit middel invloed op mijn rijvaardigheid?

Bepaalde bijwerkingen kunnen invloed hebben op de rijvaardigheid. Heeft u hier last van? Stap dan niet achter het stuur.

Is Eucreas zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Kan ik allergisch zijn voor Eucreas?

Gebruik dit middel niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende ingrediënten:

  • Vildagliptine;
  • Metformine;
  • Hydroxypropylcellulose;
  • Magnesiumstearaat;
  • Titaandioxide (E171);
  • Hypromellose;
  • Geel ijzeroxide (E172);
  • Macrogol 4000;
  • Talk.