Dioralyte

45,59

Dioralyte kan voorgeschreven worden bij diarree. Dit is vaak een goede en snelle behandeling om uitdroging tegen te gaan. Bij acute diarree kan uitdroging snel plaatsvinden en hierdoor is het gevaarlijk.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 4g/Sachet Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Dioralyte?

Last van diarree? Dioralyte is een medicijn dat gebruikt kan worden voor een snelle behandeling van deze klacht. Als u acute diarree heeft, verdwijnt er meer vocht uit het lichaam dan dat er in komt. Dit kan tot uitdroging leiden. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom is het belangrijk om het te proberen te voorkomen. Dioralyte bevat elektrolyten. Deze zorgen voor een extra snelle hydratie, waardoor de kans op uitdroging afneemt. Het middel is populair bij reizigers. In geval van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging is het handig om dit medicijn bij de hand te hebben.

Beschrijving

Het middel Dioralyte, door faramaceut Sanofi op de markt gebracht, is een orale oplossing in poedervorm. Het middel gaat uitdroging door diarree tegen, door de vochthuishouding van het lijf aan te vullen met zouten en glucose. Dit zijn namelijk de stoffen die het snelst verminderen bij acute diarree. De elektrolyten uit Dioralyte zorgen ervoor dat deze belangrijke stoffen makkelijker en sneller door het lichaam worden opgenomen.

Symptomen diarree

Bijna iedereen heeft wel eens te maken met acute diarree. Symptomen hiervan zijn een snellere stoelgang. Daarnaast is de ontlasting niet stevig, maar slap en waterig. Klachten zoals misselijkheid, braken en maagpijn komen vaak voor tegelijk met acute diarree. Bacteriën kunnen de oorzaak zijn. Door besmette etenswaren of het norovirus kunnen klachten ontstaan. De kans hierop is in andere landen soms groter dan hier. Ook eten dat niet vers of niet goed doorbakken is brengt risico’s met zich mee. Dioralyte is een middel dat populair is onder reizigers. Wanneer men op reis iets verkeerds heeft gegeten, kan Dioralyte ondersteunen bij het snel verminderen van diarreeklachten.

Kans op uitdroging

Diarree is een klacht die meestal na een paar dagen weer verdwijnt. Daardoor is de impact op uw gezondheid niet zo groot. Door de diarree kan het echter wel gebeuren dat essentiële mineralen niet snel genoeg aangevuld worden. Daardoor kan uitdroging ontstaan. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat het lichaam de mineralen nodig heeft om huid, ogen, gewrichten en spijsverteringsstelsel te laten functioneren. Is er sprake van uitdroging? Dan herkent u dit aan signalen zoals sloom zijn, veel dorst hebben, een gedesoriënteerd gevoel hebben, en het hebben van donkere urine. Ook zal u minder vaak hoeven te plassen dan u gewend bent. Langdurige, ernstige uitdroging is uiteindelijk dodelijk. Daarnaast is er kans op toevallen en hersenschade.

Irritatie van de darm

Diarree ontstaat als het slijmvlies in de dikke of dunnen darm geïrriteerd raakt door micro-organismen. De irritatie zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden vloeistof uit het lichaam gehaald worden, om zo zo snel mogelijk van de irritatie af te komen. Hierdoor ontstaat de kenmerkende dunne ontlasting. De irritatie zorgt er ook voor dat het spijsverteringsstelsel overactie raakt. Hierdoor moet u vaker dan normaal naar het toilet.

Herstellen van de symptomen

In eerste instantie zal u bij diarree vaak weinig trek hebben in eten. Het is niet erg om die eerste periode bepaalde voedingsmiddelen te mijden. Toch is het wel belangrijk dat u weer start met het eten van vast voedsel zo gauw u voelt dat dit kan. Drink daarnaast regelmatig water. Kleine slokjes zullen voor de minste weerstand van het lichaam zorgen. Daarnaast is het aan te raden om orale hydraterende middelen te gebruiken om de effecten van diarree zo klein mogelijk te maken en belangrijke elektrolyten aan te vullen. Deze middelen, zoals bijvoorbeeld Dioralyte, bevatten vaak onder meer glucose, potassium chloride, sodium chloride en disodium hydrogeen citraat. Dioralyte stimuleert de opname van zout en glucose; belangrijke mineralen voor uw lichaam.

Gebruiksaanwijzing

Wilt u dit middel gaan gebruiken? Dan is het van belang dat u weet wat de juiste wijze van gebruik is. Zo bereikt u een maximaal effect met de medicatie. Ook verkleint het de kans op bijwerkingen.

Over het algemeen gelden voor Dioralyte de volgende aanwijzingen:

  1. Los het middel op in een glas schoon drinkwater;
  2. Laat het middel na het oplossen niet te lang staan, maar drink het zo snel mogelijk op;
  3. Zorg ervoor dat u het hele zakje leegt in het glas;
  4. Voeg daarna 200 ml water aan het glas toe. Roer om het poeder in het water op te lossen. Wordt de vloeistof helder? Dan heeft u goed geroerd;
  5. Gebruik niet meer dan 200 ml water. Wanneer u meer water gebruikt, kan dit het middel minder goed werkzaam maken;
  6. Het voorschrift voor volwassenen is 1 of 2 zakjes poeder, na iedere toiletbezoek waarbij sprake is van diarree.

Bovenstaande is slechts een beknopt overzicht. Een volledige gebruiksaanwijzing kunt u terugvinden in de bijsluiter. Heeft u na het lezen van de bijsluiter nog vragen? Stel deze dan aan uw apotheker of arts.

Dioralyte bijsluiter

Bijwerkingen

Net als bij alle vormen van medicatie, kan ook Dioralyte bijwerkingen hebben. Dat wil niet zeggen dat u daar last van zal hebben. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen. Als er dan toch een ernstige bijwerking optreedt, kunt u snel actie ondernemen. Schakel in ieder geval direct een arts in wanneer u symptomen krijgt van een allergische reactie. Het gaat dan bijvoorbeeld om zwellingen van gezicht, tong, lippen of oogleden, huiduitslag, slikproblemen en problemen bij de ademhaling. In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen.

Tegelijk met andere medicatie

Het is verstandig om uw arts op de hoogte te stellen van de medicijnen die u verder gebruikt. Dan gaat het niet alleen om medicijnen op recept, maar ook om kruidenpreparaten en medicatie van de drogist. Medicijnen kunnen namelijk een wisselwerking met elkaar krijgen.

Tegelijk met andere aandoeningen

Het kan zijn dat dit middel voor u niet geschikt is. Heeft u last van diabetes, nierklachten of leverklachten, of volgt u een zoutarm of kaliumarm dieet? Overleg dan met een arts voordat u dit medicijn gaat gebruiken. Ook wanneer u een glucose intolerantie heeft is het goed om eerst met uw huisarts te overleggen. Wanneer u de medicatie online bestelt, kunt u in de medische vragenlijst aangeven welke aandoeningen u heeft (gehad) en welke medicatie u gebruikt.

Q&A

Een aantal veel gestelde vragen over dit middel op een rij.

Mag ik alcohol drinken als ik dit medicijn gebruik?

Alcohol lijkt geen wisselwerking te hebben met Dioralyte. Alcohol kan echter de symptomen van uitdroging verergeren. Daarom wordt aangeraden dit niet te gebruiken zolang u herstellende bent.

Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?

Dit medicijn heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

Kan ik dit middel gebruiken bij zwangerschap?

Bent u zwanger, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts, voordat u dit medicijn gaat gebruiken.

Is Dioralyte zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.