Adenuric

137,95

Adenuric tabletten heeft als werkzame stof febuxostat. Dit middel kan u helpen om jicht te voorkomen.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - 80 mg - 120 mg Adenuric Category:
Description

Description

Wat is Adenuric?

Adenuric tabletten bevatten een stof die helpt jicht te voorkomen. In ons lichaam hebben we urinezuur. De stof febuxostat zorgt ervoor dat de hoeveelheid urinezuur minder wordt. Via de online apotheek kunt u simpel en snel deze medicatie tegen jicht bestellen.

De stof febuxostat die in de Adenuric tabletten zit, hoort bij een bepaald type medicijn: de zogenaamde xanthine-oxidase-remmers. Het effect van deze medicatie is dat er minder urinezuur in het bloed zit. Om die reden wordt het gebruikt om de symptomen van jicht te verminderen of zelfs te voorkomen. Die aandoening komt namelijk naar voren wanneer sprake is van te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. Er ontstaan dan urinezuurkristallen, die zich vastzetten rond de gewrichten. Dit gaat gepaard met pijn en ontstekingen.

Vermindering van urinezuur

De regulatie van het urinezuur in het lichaam wordt geregeld door de nieren. Is er een overschot aan urinezuur? Dan wordt dit normaal gesproken via de urine weggewerkt. Dit proces werkt echter niet bij iedereen even goed. Werkt het proces bij u niet voldoende? Dan loopt u het risico dat er te veel urinezuur in het lichaam komt. Dit merkt u pas wanneer er urinezuurkristallen in de ruimten tussen de gewrichten terecht komen. Daar veroorzaken ze pijnlijke ontstekingen.

Ophoping urinezuurkristallen

De urinezuurkristallen slaan neer tussen de gewrichten en vormen daar kristalophopingen. Deze ophopingen, die ook wel tophi worden genoemd, zijn in sommige gevallen zelfs van buitenaf zichtbaar. Vooral de gewrichten in de grote teen zijn er gevoelig voor. Blijven de tophi lang tussen de gewrichten zitten? Dan kunnen ze het kraakbeen en zelfs de botten beschadigen.

Wat is jicht?

Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van jicht. Bij mannen komt de aandoening het vaakst voor in de leeftijdscategorie 30+. Bij vrouwen komt het het vaakst voor bij 60-plussers. Bepaalde factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van jicht vergroten:

  • Jicht kan erfelijk zijn. Er is dan sprake van een genetische aanleg;
  • Bepaalde gezondheidsproblemen verhogen de kans op jicht. Het gaat dan om aandoeningen zoals diabetes, een hoge cholesterol, artrose, hypertensie en nierziekten;
  • Eet u veel rood vlees, orgaanvlees of vis? Of gebruikt u veel sterke drank of suikerhoudend drinken? Daarmee verhoogt u ook de kans op jicht.
    Moet u starten met het slikken van medicatie tegen jicht? Dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om bepaalde veranderingen in uw levensstijl door te voeren. Denk dan bijvoorbeeld aan afvallen of andere eetgewoonten.

Medicatie tegen jicht

Er zijn verschillende middelen die jicht kunnen verminderen of behandelen. Adenuric is een van die middelen. Deze medicatie is in tabletvorm. Door het slikken van de tabletten wordt het xanthine-oxidase enzym geremd. Dit enzym maakt urinezuur aan. Door de enzymen afgeremd worden, wordt er minder urinezuur aangemaakt. Hierdoor verlaagt het urinezuurgehalte in het lichaam. Zo kan een jichtaanval voorkomen worden. Om dit effect te bereiken is het wel belangrijk dat het middel langdurig geslikt wordt. In de eerste periode van het gebruik kunnen de symptomen eerst wat verergeren.

Let wel op: Adenuric is alleen te gebruiken om jichtsymptomen te voorkomen. Denkt u dat u last heeft van een acute jichtaanval? Dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw arts. Wilt u dit geneesmiddel gebruiken? Dan kunt u via de online apotheek een korte medische vragenlijst invullen. Een arts controleert op basis daarvan of het medicijn voor u geschikt is. Is dit het geval? Dan krijgt u het thuisbezorgd via 24-uurslevering.

Gebruiksaanwijzing Adenuric

Bij het gebruik van medicatie is het van groot belang altijd de aanwijzingen van arts en/of apotheker op te volgen. Daarnaast is het voor het eerste gebruik van belang dat u ook de gebruiksaanwijzing uit de verpakking goed doorleest.

De algemene gebruiksaanwijzingen van Adenuric zijn als volgt:

  • Heeft u op dit moment een jichtaanval? Dan is het belangrijk om te wachten tot de symptomen verdwenen zijn, voordat u start met deze medicatie;
  • De tabletten zijn voor oraal gebruik. Ze kunnen bij de maaltijd ingenomen worden, maar het mag ook op een ander moment;
  • Slik de medicatie dagelijks, ook wanneer u geen last heeft van jichtsymptomen. Stop niet opeens met het slikken, zonder vooraf te overleggen met een arts.

Bijwerkingen Adenuric

Adenuric kan bepaalde bijwerkingen hebben.

Allergische reactie

Heeft u een ernstige allergische reactie of anafylactische shock? Dit uit zich in bijvoorbeeld ernstige huiduitslag en blaren of zelfs loslaten van de huid op bepaalde plekken van het lichaam. Vaak is er dan ook sprake van koorts, keelpijn, opgezette lymfeklieren, vermoeidheid of leverfalen. Ook spierpijn, ademhalingsproblemen en spierzwakte kunnen tekenen zijn van een allergische reactie. Bel wanneer u dergelijk klachten krijgt direct de spoedeisende medische hulp.

Andere mogelijke bijwerkingen

  • Vaak (1 op de 10 mensen of minder): hoofdpijn, afwijkende leverfunctiewaarden, uitslag, misselijkheid, oedeem, diarree;
  • Soms (1 op de 100 mensen of minder): overmatige dorst, gewichtstoename, verminderde eetlust, verlies van libido, slaperigheid of slapeloosheid, gevoelloosheid, abnormaal ECG-resultaat, hartproblemen, opvliegers, hoesten, ontsteking bovenste luchtwegen, bronchitis, droge mond;
  • Zelden (1 op de 1000 personen of minder): zwelling diepere huidlagen (vooral bij de ogen, genitaliën, lippen, voeten, handen of tong), hoge koorts, huiduitslag, vergrote lever, hepatitis, tinnitus, verandering van zicht, pancreatitis.

Let op: bovenstaande is geen volledige lijst. Een compleet overzicht van alle mogelijke bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter. Overleg bij twijfel met arts of apotheker. Geef ook aan wanneer u theofylline, mercaptopurine of azathioprine gebruikt, omdat deze middelen een wisselwerking kunnen hebben met Adenuric. Gebruik deze medicatie ook niet zonder vooraf te overleggen met een arts wanneer u last heeft van hartproblemen, leveraandoeningen, afwijkingen in leverfunctietesten, een nierziekte, een allergische reactie voor allopurinol of schildklierproblemen, of het syndroom van Lesch-Nyhan heeft.

Adenuric bijsluiter

Q&A

Veelgestelde vragen over Adenuric.

Mag ik alcohol blijven drinken?

Alcohol kan de symptomen van jicht verergeren. Overleg met uw arts voordat u start met deze medicatie.

Mag ik autorijden als ik dit medicijn gebruik?

Bepaalde bijwerkingen van dit medicijn kunnen uw rijvaardigheid beïnvloeden. Heeft u last van bijvoorbeeld slecht zicht, slaperigheid of duizeligheid? Dan wordt afgeraden om zelf te gaan rijden. Overleg met uw arts of apotheker.

Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Overleg dan eerst met uw arts, voordat u dit medicijn gaat gebruiken.

Is dit medicijn geschikt voor mij?

Vul de online medische vragenlijst in, om dit zo snel mogelijk te laten beoordelen. Gebruik dit medicijn niet als u allergisch bent voor een van de volgende bestanddelen:

  • lactosemonohydraat;
  • febuxostat;
  • microkristallijne cellulose;
  • magnesiumstearaat;
  • croscarmellosenatrium;
  • hydroxpropylcellulose;
  • colloidaal gehydrateerd silicium.

Is Adenuric zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Er is altijd een recept nodig voor Adenuric.