Beschrijving
De werking van Zinnat
De werkzame stof in het geneesmiddel Zinnat is cefuroxim. Deze stof doodt schadelijke bacteriën in het lichaam en kan ingezet worden bij infecties van onder meer luchtpijp, keel, bijholtes, middenoor en blaas. Cefuroxim behoort tot de zogeheten cefalosporine-antibiotica, die veel verschillende soorten bacteriën kunnen doden.
De gebruiksaanwijzing van Zinnat
Als de arts u dit geneesmiddel voorschrijft, zal hij of zij ook vertellen hoe u het dient te gebruiken. Heeft u vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker. Lees voor het eerste gebruik ook de bijsluiter goed door. Juist gebruik zorgt ervoor dat de medicatie een maximaal effect kan bereiken. Over het algemeen gelden voor Zinnat de volgende instructies voor gebruik:
- Dit geneesmiddel is beschikbaar als tablet, als drank en als injectie of infuus;
- Zinnat tabletten hebben een beschermend laagje, omdat de werkzame stof zeer vies smaakt. Het is daarom belangrijk dat u de tabletten heel doorslikt, zonder te kauwen;
- Gebruikt u de drank? Schud de fles dan eerst goed, voordat u de juiste hoeveelheid afmeet met een maatlepel;
- Een injectie of infuus zal door uw arts of door een verpleegkundige toegediend worden;
- Het is belangrijk dat u de medicatie inneemt tijdens het eten. De tabletten mag u eventueel ook vlak na de maaltijd innemen. Een volle maag zorgt er namelijk voor dat de medicatie beter door het lichaam wordt opgenomen;
- Doorgaans duurt een kuur 5 tot 10 dagen. Alleen bij de ziekte van Lyme duurt de kuur langer; 10 tot 21 dagen. Het is belangrijk dat u de kuur niet voortijdig stopt, omdat de infectie dan weer terug kan komen.
Mogelijke bijwerkingen
Medicijnen kunnen naast het gewenste effecten ook ongewenste bijwerkingen hebben. Dat geldt ook voor Zinnat. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen vinden. Herkent u symptomen van een ernstige allergische reactie, zoals zwelling in mond of keel, of huiduitslag? Dan is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Verder kunnen bijwerkingen voorkomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn en diarree. Overleg met uw arts als u hier veel last van heeft.