Tramadol

54,90

Tramadol is een pijnstiller. Het zorgt voor vermindering van de pijn. Het remt bepaalde chemische stoffen van het centraal zenuwstelsel.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Tramadol 50, 100, 150 & 200 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Tramadol?

Deze morfineachtige pijnstiller heeft een zeer sterke werking op pijn. Bij een ernstige vorm van artrose en zenuwpijn wordt deze pijnstiller voorgeschreven. Na een lang gebruik van dit middel zal langzaam moeten worden afgebouwd. Ontwenningsverschijnselen is een nadelige bijwerking van deze opioïden.
Stappenplan tijdens pijn

Wanneer iemand pijn heeft, zal de huisarts eerst paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen gaan voorschrijven. Deze middelen hebben min of meer weinig bijwerkingen en kunnen lange tijd worden geslikt. Is echter de pijnstillende werking verdwenen, dan zal worden overgegaan op stap 2. Dit zijn de opioïden. Tramadol en codeïne zijn daar een voorbeeld van. Er is ook nog een derde stap. Dit zijn de pijnstillers die morfine bevatten. Samen met paracetamol, kan Tramadol worden voorgeschreven. Dit werkt goed op onstekingsreacties in het lichaam. Het geneesmiddel Tramadol is in verschillende vormen verkrijgbaar. Tabletten die een vertraagde afgifte genereren, bruistabletten, capsules die hun stoffen vertraagd afgeven, zetpillen, injecties en uiteraard snelwerkende tabletten en capsules.

De werking

Tramadol zorgt er voor dat u op een relaxte manier gaat reageren op pijn. Het pijnsignaal komt niet meer goed aan bij de hersenen, zodat u rustiger en niet meer verkrampt zal reageren op pijnprikkels. Het gebruik van druppels of bruistabletten zal binnen één uur duidelijk merkbaar zijn. Een zetpil heeft een wat vertraagde werking. Binnen 2 à 3 uur wordt de pijn minder. Wanneer u een gewone tablet of capsule slikt zal de pijn een uur of 8 wegblijven.

Gereguleerde afgifte

Voor personen die echt dag in dag uit pijn hebben,(dus 24 uur per dag) zijn de tabletten met een gereguleerde afgifte een uitkomst. De Tramadoltablet die u éénmaal per dag moet slikken, zorgt voor 24 uur zonder pijn.

Beter niet gebruiken

Een overgevoeligheid voor morfine is een reden om Tramadol niet te gebruiken. Heeft u onlangs MAO-remmers gebruikt, dan is Tramadol uit den boze. MAO-remmers worden gebruikt bij depressies en moeten minstens twee weken niet meer worden geslikt, voordat U overstapt op Tramadol. Ook wanneer slaapmiddelen worden gebruikt, middelen met een versuffende werking of een alcoholvergiftiging is geconstateerd, is deze pijnmedicatie niet verstandig om in te nemen.

Zorgvuldigheid

Met het innemen van Tramadol is zorgvuldigheid geboden wanneer u verhoogde druk heeft in de schedel. Wanneer er sprake was van hoofdletsel is opletten van groot belang. De werking van de nieren moet optimaal zijn evenals die van de lever. Let op wanneer U problemen heeft met de luchtwegen en last heeft van een grote slijmproductie. De ademhaling moet optimaal zijn tijdens inname van Tramadol, ademhaling die verminderd is kan desastreus zijn bij Tramadolgebruik. Wanneer u een grote kans heeft om in shock te raken of stuipen te krijgen zal behoedzaam moeten worden omgegaan met elk medicijngebruik, zo ook met Tramadol. Slikt U nog meer geneesmiddelen die een versuffende bijwerking hebben? Door het gebruik van Tramadol kan dan nog meer sufheid optreden.

Tramadol en zwangerschap

Het slikken van Tramadol terwijl U zwanger bent bestaat nog weinig informatie. Toch gaan er stemmen op dat Tramadol voor de zwangere vrouw een groter risico geeft voor de pasgeborene. Ademhalingsdepressies en ontwenningsverschijnselen kan bij de pasgeboren baby het gevolg zijn. Een langdurig gebruik van Tramadol, zeker wanneer de vrouw zwanger is of wil worden, is niet aan te raden. Wanneer er borstvoeding wordt gegeven dan is het gebruik van Tramadol een slechte keus. Via de moedermelk krijgt het kindje ook de stoffen van Tramadol binnen.

Bijwerkingen

Elk medicijn heeft zijn bijwerkingen. Het is prettig om deze te weten zodat U weet of het medicijn geschikt is in uw situatie. Hieronder de bijwerkingen die dikwijls worden gezien.

Misselijkheid

Tijdens het slikken van Tramadol, kan misselijkheid optreden. Vooral in het begin van de slikperiode kan het gebruik van deze pijnstiller gepaard gaan met braken.

Suf en slaperig

Tramadol kan een verminderde reactie opleveren. Soms een draaierig gevoel. Tijdens het opstaan kan duizeligheid voorkomen. Sufheid en slaperigheid wordt vooral in het begin van het medicijngebruik veel gezien.

Heeft u last van deze verschijnselen, dan is het onverstandig om een voertuig te besturen. Ook het gebruik van gereedschap en gevaarlijke machines op de werkvloer zijn not-done. De sufheid die kan optreden, kan nog eens sterker worden door het gebruik van alcohol. Drink tijdens het slikken van Tramadol dus geen alcohol.

Darmklachten

Veel gezien zijn de darmklachten die verstopping kunnen veroorzaken. Ook maagklachten en een droge mond zijn een vervelende bijwerkingen.

Galbulten

Gebruik van Tramadol kan bij een aantal personen acuut galbulten veroorzaken. Deze veroorzaken een enorme jeuk en is echt een reden om te stoppen met dit middel.

Bloedsomloop, zweten en hoofdpijn

Een verhoogde hartslag en hartkloppingen kunnen gevolgen zijn van het innemen van Tramadol. Ook zweten (nachtzweten) en hoofdpijn is een bijwerking van deze pijnstiller.

Bij hoge dosering

Bij een hoge dosering van Tramadol kan een bemoeilijkte ademhaling het gevolg zijn. Wanneer u COPD of astma heeft is Tramadol niet goed om te slikken.

Psychische aandoeningen

Heeft U moeite met slapen, last van depressiviteit en nachtmerries dan is Tramadol niet de juiste pijnstiller.
Er kan ook een allergische reaktie ontstaan als een opgezwollen gezicht, lippen en tong. Flauwvallen, benauwdheid, slaapapneu en epileptische aanvallen kunnen door Tramadol nog sneller worden opgewekt. Er is dus voorzichtigheid geboden met dit pijnstillingspreparaat.

Hypoglykemie

Hypoglykemie is een verlaagde bloedsuiker. Wanneer iemand die diabetes heeft een hypo krijgt is het glucosepeil te laag. Een hypo veroorzaakt trillerigheid, hoofdpijn, humeurigheid, hartkloppingen en uiteindelijk verwardheid en bewusteloosheid. Het gebruik van Tramadol kan deze hypo’s aanwakkeren. Met het vergelijken van codeïne met Tramadol, loopt u met Tramadol een grotere kans op het krijgen van hypoglykemie.
Mensen die géén diabetes hebben kunnen ook last krijgen van een hypo door het slikken van deze pijnstiller. Onderzoek is op zijn plaats.

Dosering Tramadol

De arts zal altijd met de laagste dosering beginnen. Tramadol kan vanaf het 14e jaar worden ingenomen bij zenuwpijn of artrose. Er wordt bekeken of de laagste dosering inzake uw pijn geschikt is. Helpt deze dosering niet of onvoldoende, dan zal er meer moeten worden gebruikt.

Dosering kinderen tot 14 jaar

Voor kinderen onder de 14 jaar is pijnstilling met Tramadol niet geschikt. Altijd advies vragen bij de huisarts.

Dosering vanaf 14 jaar

Een begindosering van drie tot viermaal per dag 50 tot 100 mg Tramadol. Er mag maximaal 400 mg per dag worden geslikt door een volwassen persoon. Dit is 8 capsules per dag.

Oudere personen

Bent U boven de 75 jaar, dan zal Tramadol op een andere wijze worden gebruikt. Er zal wat meer tijd tussen sliksessies worden geadviseerd. Tramadol wordt bij ouderen minder snel door het lichaam opgenomen.

Gewenning aan Tamarol

Wanneer langdurig opioïden worden gebruikt, zal na een bepaalde tijd meer moeten worden geslikt om hetzelfde effect te bereiken. Wordt er met dit middel gestopt, dan zullen ontwenningsverschijnselen optreden. Dit gebeurt overigens met alle opioïden. Wanneer u het medicijn bent ontwent, dan kan overnieuw worden begonnen met een lage startdosis.

Bijsluiter Tramadol

Tramadol 50 mg caps.

Tramadol Retard 100, 150 & 200 mg tabl.

Is Tramadol zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Er is altijd een recept nodig voor Tramadol.

Tramadol minder sterk dan morfine

De pijnstiller Tramadol is niet zo sterk als morfine en veel trager. Voor iemand die drugs gebruikt is deze pijnstiller niet aantrekkelijk genoeg. Toch wordt Tramadol nooit voorgeschreven aan iemand die verslaafd is aan drugs. De doorsnee-pijnpatiënt zal niet snel verslaafd raken aan opioïden.

Onthoudingsverschijnselen

Ook bij een kortdurend gebruik van Tramadol kunnen ontwenningsverschijnselen voorkomen. Een aantal verschijnselen zijn te herkennen aan;

  • Zenuwachtig zijn;
  • Prikkelbaar (kort lontje);
  • Slapeloosheid en angstig zijn;
  • Maagklachten;
  • Beven;
  • Last van de darmen (diarree of juist obstipatie);

Om geen last te krijgen van vervelende ontwenningsverschijnselen, is het verstandig Tramadol in een week of 6 af te bouwen.