PrEP

359,34

PrEP kan voorgeschreven worden bij het voorkomen van HIV/Aids besmettinge. Het is een generieke versie van Truvada.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Emtricitabine/Tenofovir Disoproxil Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is PREP?

Emtricitabine/Tenofovir disoproxil is een vorm van pre exposure prophylaxis, kortweg PrEP genoemd. Het wordt gebruik om hiv- of aidsbesmettingen te voorkomen. De generieke versie van Truvada is aan te schaffen via de online apotheek. Wilt u dit middel bestellen? Vul dan een online medische vragenlijst in. Op basis daarvan kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit voor u een juist middel is. Als dit het geval is kunt u de medicatie bestellen en de eerstvolgende werkdag al thuisbezorgd krijgen.

Beschrijving

Dit middel wordt geleverd in tabletvorm en werkt ter preventie van hiv- of aidsbesmetting. 250mg/245mg Emtricitabine/Tenofovir disoproxil is een antiretroviraal medicijn. Het remt de werking van een specifiek enzym dat het hiv-virus nodig heeft om zich te ontwikkelen. PrEP is ook wel bekend onder de naam Truvada, van farmaceutisch bedrijf Gilead. Er is echter ook een generieke versie beschikbaar, die dezelfde ingrediënten bevat en ook hetzelfde werkt.

Kenmerken hiv

Hiv is een afkorting voor human immunodeficiency virus. Bij deze aandoening wordt het immuunsysteem aangevallen. Wordt hiv niet op tijd behandeld? Dan kunnen de immuuncellen zo ernstig beschadigd raken dat u geen weerstand meer heeft tegen ziekten en infecties. Om dit te voorkomen kan er medicatie gebruikt worden om het hiv-virus te onderdrukken. Zo ontwikkelt hiv zich minder snel en blijft de weerstand dus langer op peil. Vaak wordt gekozen voor een combinatiebehandeling van antiretrovirale medicatie. Het lastige van hiv is dat de symptomen niet altijd duidelijk zijn. Soms is er gedurende de incubatiefase sprake van griepachtige klachten, zoals uitslag, hoofdpijn, koorts of vermoeidheid. Na die incubatiefase blijft het virus in het lichaam en bent u hiv-positief. Omdat de symptomen zo vaag zijn, kan het heel lang duren voordat iemand erachter komt dat hij of zij hiv of aids heeft.

Hiv-test uitvoeren

Via een bloedtest kan hiv aangetoond worden. Het is vaak een standaard onderdeel van een soa-test. Het algemene advies aan seksueel actieve mensen die risico op hiv lopen is om iedere drie maanden zo’n test te doen. Dus ook wanneer er verder geen sprake is van symptomen. Hiv kan verspreid worden via vaginaal en anaal vocht, bloed en sperma van iemand die al besmet is. Het is niet mogelijk om via zweet of speeksel besmet te raken. Om die reden is het hebben van onbeschermde seks de meest voorkomende oorzaak van hiv-besmetting, al kan ook het gebruik van vieze injectienaalden leiden tot besmetting. Bij seks is gebruik van een condoom de beste bescherming tegen hiv, maar ook tegen andere soa’s. Loopt u een hoger risico op hiv? Dan is het aan te raden om Emtricitabine/Tenofovir disoproxil te gebruiken als PrEP. Zo verkleint u de kans op besmetting.

Werking van PrEP

De actieve ingrediënten in PrEP zijn emtricitabine en tenofovir disoproxil. Het hiv-virus heeft een enzym met de naam omgekeerde transcriptase nodig om zich door het lichaam te kunnen verspreiden. De werkzame stoffen in PrEP zorgen ervoor dat de activiteit van dit enzym vermindert, waardoor het voor het hiv-virus lastiger is om zich in het lichaam te verspreiden en te vestigen.

Gebruiksaanwijzing

Gaat u dit middel gebruiken? Lees dan eerst de bijsluiter goed door. Wilt u emtricitabine/Tenofovir disoproxil dagelijks gaan gebruiken als PrEP? Dan gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

  • Na zeven dagen van dagelijks gebruik zal PrEP optimaal werken;
  • Slik dagelijks rond dezelfde tijd een tablet, bij voorkeur met wat voedsel;
  • Is het doorslikken lastig? Dan kunt u de tablet ook verpulveren en vervolgens mixen met 100 ml sinaasappelsap, water of druivensap;
  • Het is heel belangrijk om geen tabletten te vergeten, omdat dit de werking negatief beïnvloedt. Bent u toch een tablet vergeten? Neem deze dan binnen 12 uur na het normale inneemmoment alsnog in. Denkt u er pas meer dan 12 uur na het normale inneemmoment aan? Sla het tablet dan over en ga door volgens het vaste schema;
  • Slik nooit meer tabletten dan voorgeschreven;
  • Stop niet met dit middel zonder dit eerst met de huisarts te bespreken;
  • Heeft u naar aanleiding van bovenstaande aanwijzingen nog vragen? Lees dan de bijsluiter, of stel ze aan uw arts of apotheker.

Bijsluiter PREP

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen veroorzaken. Het is goed om hier voor het eerste gebruik van op de hoogte te zijn, zodat u snel actie kunt ondernemen als dat nodig is. Schakel in ieder geval direct spoedeisende hulp in als u een ernstige allergische reactie heeft, een ontsteking of infectie, of kenmerken van immuunaandoeningen (bijvoorbeeld trillingen of verzwakte spieren).

Verder kan Emtricitabine/Tenofovir disoproxil de volgende bijwerkingen geven:

  • Vaak (bij 1 of meer dan 1 op de 10 mensen): overgeven, diarree, uitslag, duizeligheid, hoofdpijn, abnormale fosfaatgehalte in het bloed, een zwak gevoel;
  • Regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, uitslag, een piepende ademhaling, zwellingen, een laag gehalte van witte bloedcellen, verhoogde triglyceriden, alvleesklier- of leverklachten;
  • Soms (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): bloedarmoede, spierpijn door nierklachten, buikpijn door een ontstoken alvleesklier, een lager kaliumgehalte in het bloed, veranderingen in urine;Onbekende frequentie: stijfheid of gewrichtspijn of bewegingsproblemen door osteonecrosis.

Met andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u verder gebruikt, ook wanneer dit gaat om medicatie van de drogist of alternatieve medicijnen. Medicijnen kunnen in sommige gevallen namelijk een wisselwerking met elkaar hebben. Vermeld het ook altijd wanneer u gebruik maakt van aminoglycosides, amphotericin B, didanosine foscarnet, ganciclovir, pentamidine, vancomycine, interleukin-2, proteaseremmers of ledipasvir/sofosbuvir.

Met andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische historie. Heeft u last van nier- of leverklachten? Dan kan het zijn dat er specifieke voorzorgsmaatregelen nodig zijn, of dat er aanvullende tests uitgevoerd moeten worden voordat u PrEP voorgeschreven kunt krijgen.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over dit middel, met de antwoorden.

Kan ik allergisch zijn voor dit middel?

Gebruik deze medicatie niet wanneer u allergisch bent voor een van de volgende ingrediënten: emtricitabine, mannitol, tenofovir disoproxil, microkristallijne cellulose, sodium stearyl fumarate, hypromellose, polyvinyl alcohol part-hydrolyzed, titanium dioxide, macrogol 3350, ijzeroxide geel, talk, indigo karmijn aluminium lake.

Is PREP zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk.

Mag ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?

De werking van dit middel wordt niet beïnvloed door alcohol. U kunt dus alcohol drinken als u deze medicatie gebruikt.

Kan ik autorijden als ik dit middel gebruik?

Ervaart u duizeligheid, als bijwerking van deze medicatie? Stap dan niet zelf achter het stuur, omdat dit de rijvaardigheid kan beïnvloeden.