Beschrijving
Overzicht
Wat is Exforge?
Heeft u last van een hoge bloeddruk? Dan is Exforge een van de medicijnen die uw arts kan voorschrijven. Dit middel bevat twee actieve bestanddelen, die ervoor zorgen dat de aderen makkelijker ontspannen. Gevolg hiervan is dat er meer energie over is om een gezonde bloedcirculatie op gang te houden, waardoor de klachten van de hoge bloeddruk verminderen.
Beschrijving
Bij een te hoge bloeddruk kan het middel Exforge voorgeschreven worden. Deze medicatie wordt geproduceerd door Novartis en ondersteunt bij het verlagen van de bloeddruk. Het medicijn vermindert de spanning in de aderen, waardoor de bloedcirculatie makkelijker gaat. Wilt u dit middel gaan gebruiken? Dan kunt u het aanvragen via de online apotheek. Daarvoor hoeft u alleen een korte medische vragenlijst in te vullen. Op basis van de antwoorden kan een gekwalificeerd arts beoordelen of dit inderdaad een juist middel voor u is. In dat geval wordt er een recept uitgeschreven en kunt u de medicatie bestellen, zodat u het de eerstvolgende werkdag in huis hebt.
Symptomen hoge bloeddruk
Bij hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, moet uw hart harder pompen om de bloedcirculatie goed te laten verlopen. Of er sprake is van hypertensie, kan uw arts beoordelen door uw bloeddruk te meten. Daarbij worden twee waardes gemeten: de systolische bloeddruk en de diastolische druk. De systolische bloeddruk is de druk waarmee het hard het bloed rondpompt. De diastolische bloeddruk is de hoeveelheid weerstand die de bloedvaten geven bij het rondpompen. Is uw bloeddruk twee keer 140/90 of hoger? Dan wordt er gesproken van een hoge bloeddruk. In ieder geval 1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk.
Risico’s hoge bloeddruk
Te lang een te hoge bloeddruk hebben kan ernstige gevolgen hebben. De kans op een beroerte, embolie, hartaanval en nierziekte neemt flink toe. Er zijn verschillende factoren die de kans op hoge bloeddruk kunnen verhogen. Leeftijd is zo’n factor: hoe ouder, hoe hoger het risico. Ook afkomst speelt een rol: mensen van Caraïbische of Afrikaanse afkomst lopen meer risico. Ook een ongezonde manier van leven, het eten van te veel zout, te weinig beweging en het gebruiken van te veel alcohol maken de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk groter. Heeft u een hoge bloeddruk? Dan zal uw arts in ieder geval adviseren om gezonder te gaan leven. In sommige gevallen is dit afdoende om de bloeddruk te verlagen. In andere gevallen is er echter ook medicatie nodig.
Werking Exforge
Exforge bevat twee actieve bestanddelen. Hierdoor wordt het middel vaak ingezet wanneer medicatie op basis van slechts een werkend bestanddeel niet afdoende blijkt. Het ene bestanddeel, amlodipine, blokkeert calcium. Hierdoor wordt de werking van calcium in de spierwanden van de bloedbaan geremd. De aderen ontspannen hierdoor makkelijker. Het tweede bestanddeel, valsartan, is een stof met een vergelijkbare werking. Het vermindert de werking van het hormoon angiotensine-II. Dit hormoon laat de bloedvaten vernauwen, waardoor de bloedsomloop wordt belemmert.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u Exforge gebruiken? Dan is het belangrijk dat u voor het eerste gebruik de bijsluiter goed doorleest. In de bijsluiter vindt u onder meer de gebruiksaanwijzing terug.
Over het algemeen gelden voor dit middel de volgende aanwijzingen voor gebruik:
- Volg altijd de aanwijzingen uit de gebruiksaanwijzing op en volg daarnaast ook altijd eventuele extra aanwijzingen van uw arts op;
- Over het algemeen wordt gestart met de laagste dosering van dit middel. Afhankelijk van de reactie op de medicatie kan de dosering bijgesteld worden door uw arts;
- Slik dagelijks 1 tablet, met een glas water;
- U kunt deze medicatie innemen met of zonder voedsel;
- Aangeraden wordt om de medicatie dagelijks rond hetzelfde tijdstip in te nemen;
- Let ook op het aanpassen van uw levenswijze, omdat dit ook een positieve invloed op de bloeddruk kan hebben;
- Let op: neem deze medicatie niet in met grapefruitsap, omdat dit de werking van de medicatie kan beïnvloeden;
- Gebruik nooit meer dan de voorgeschreven dosering;
- Bent u een tablet vergeten? Neem deze dan alsnog in op het moment dat u eraan denkt. Is het al bijna tijd voor uw volgende tablet? Sla de vergeten dosering dan over en ga verder volgens schema.
In de bijsluiter vindt u een volledig overzicht van aanwijzingen voor gebruik. Heeft u hier nog vragen over? Stel deze dan aan uw arts of apotheker.
Bijwerkingen
Net als andere medicatie kan ook dit middel bijwerkingen hebben. Het is belangrijk dat u hier van tevoren van op de hoogte bent, zodat u actie kunt ondernemen als dit nodig is. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:
- Regelmatig (bij 1 of minder dan 1 op de 10 mensen): zwelling van armen, handen, enkels, voeten of benen, hoofdpijn, vermoeidheid, blozen, griepachtige verschijnselen;
- Soms (bij 1 of minder dan 1 op de 100 mensen): misselijkheid of braken, duizeligheid, buikpijn, droge mond, vertigo, hartkloppingen, hoesten, diarree, verstopping, huiduitslag, duizeligheid wanneer u opstaat, zwelling van de gewrichten, rugpijn;
- Bijna nooit (bij 1 of minder dan 1 op de 1000 mensen): angstaanvallen, flauwvallen, tinnitus, erectiestoornissen, lage bloeddruk, zweten, jeuk, meer aandrang om te plassen.
Lees voor een volledig overzicht en meer informatie over de bijwerkingen de bijsluiter.
Gebruik bij andere medicatie
Zorg ervoor dat uw arts weet welke medicatie u verder nog gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben met andere medicatie. Stel uw arts er in ieder geval van op de hoogte wanneer u een of meer van de volgende middelen gebruikt:
Diuretische middelen;
- ACE remmers;
- Lithium;
- NSAIDs;
- COX-2 remmers;
- Medicatie tegen epilepsie;
- Sint-Janskruid;
- Nitraten;
- Bloedvatverwijders;
- Hiv- of aids-medicatie;
- Antischimmelmedicatie;
- Antibiotica;
- Verapamil of diltiazem;
- Simvastatin;
- Ciclosporine.
Bij andere uit aandoeningen
Er zijn ook aandoeningen waarbij u dit middel niet kunt gebruiken. Daarom is het van belang dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Gebruik deze medicatie in ieder geval niet wanneer u last heeft (gehad) van een van de volgende aandoeningen:
- Galproblemen;
- Lage bloeddruk;
- Ernstige leverklachten;
- Vernauwing van de aortaklep;
- Hartfalen na een haaraanval;
- Diabetes;
- Verminderde nierfunctie.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen over dit middel.
Mag ik Exforge gebruiken als ik zwanger ben?
Het gebruik van dit middel wordt afgeraden als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Vraag uw arts of er alternatieve medicatie is.
Is Exforge zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Er is voor Exforge altijd een recept nodig.
Beïnvloed dit middel de rijvaardigheid?
Heeft u als bijwerking last van duizeligheid? Neem dan niet zelf plaats achter het stuur. Overleg met uw arts.
Kan ik alcohol drinken als ik deze medicatie gebruik?
Het gebruik van alcohol wordt afgeraden als u deze medicijnen gebruikt.