Description
Wat zijn Evra pleisters?
Evra is een anticonceptiepleister die door vrouwen wordt gebruikt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.
De Evra pleister is een hormoonvrije pleister die aan de huid kleeft. De pleister is ongeveer twee centimeter bij twee centimeter, en moet worden geplaatst op een schone, haarloze en droge plek van de huid. Hierdoor kunnen de synthetische oestrogeen en progesteron gemakkelijk worden geabsorbeerd in het lichaam. In tegenstelling tot andere anticonceptiemethoden, zal de absorptie van hormonen via de patch niet worden beïnvloed door maagklachten.
Deze anticonceptie wordt geproduceerd door het merk Janssen. Bent u benieuwd naar alle informatie omtrent dit medicijn? Lees dan deze pagina goed door of bekijk de website van de partnerapotheek.
- Wekelijks toegepast;
- Onaangetast door ziekte;
- Zeer betrouwbaar.
Wat zijn de bijwerkingen van Evra pleisters?
De meeste vrouwen zullen geen bijwerkingen ondervinden van de Evra pleister, maar ze kunnen bij een klein aantal vrouwen optreden. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts.
Hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen van de Evra pleister.
Er zijn een aantal risico’s en nadelen die met de pleister gepaard gaan. Ten eerste, in 4% van de gevallen kan het van de huid komen voordat de week voorbij is. Als dit onopgemerkt gebeurt, bent u mogelijk niet zo goed beschermd tegen zwangerschap. Ten tweede is ook niet zo discreet als het nemen van een pil (het is eerder extern dan intern). Maar omdat het uitwendig op de huid wordt aangebracht, wordt het niet minder effectief door braken of diarree.
Lees voor alle bijwerkingen altijd de bijsluiter door. Deze kunt u vinden in de verpakking of online.
Dosering Evra
Elke pleister bevat 6 milligram van de werkzame stoffen norelgestromine en 600 µg ethinylestradiol. Deze worden langzaam gedurende de week afgegeven aan het lichaam. Dit medicijn is te verkrijgen in:3 (9 pleisters) of 6 maanden (18 pleisters).
Hoe effectief zijn Evra pleisters?
Bij correct gebruik kan de Evra pleister tot 99% effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap.
Als de instructies voor het gebruik correct worden opgevolgd, moet de Evra pleister in 99% van de gevallen bescherming bieden. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals het niet onopgemerkt losraken van de pleister. Geen enkele hormonale anticonceptie is namelijk 100% betrouwbaar tegen zwangerschap. Daarom is het gebruik, zoals aangegeven in de bijsluiter, heel belangrijk.
Kan ik andere medicijnen innemen met Evra pleisters?
Ja, maar uw arts zal u adviseren over de enkele uitzonderingen.
U moet de Evra pleister kunnen gebruiken terwijl u andere geneesmiddelen gebruikt. Er zijn echter enkele uitzonderingen, dus u moet altijd bij uw arts nagaan of de pleister wordt aangetast door bepaalde voorgeschreven of niet-receptplichtige geneesmiddelen. Dit omvat ook alternatieve geneesmiddelen en supplementen.
Hoe snel treedt de Evra pleister in werking?
Zolang u er op de eerste dag van uw menstruatie mee begint, is het onmiddellijk effectief. Om de effectiviteit te optimaliseren en een succesvolle overdracht van hormonen te garanderen, moet u het op een schone, haarloze, droge plek op de huid leggen. Let er wel op dat u het niet per ongeluk verwijdert.
Alternatieve anticonceptiva
Naast de Evra pleister, hebben we een aantal alternatieve voorbehoedsmiddelen:
- NuvaRing (vaginale ring);
- Gecombineerde pillen;
- Lage dosering pillen;
- Minipillen.
Andere behandelingen
Er zijn andere langwerkende voorbehoedsmiddelen beschikbaar. Deze omvatten implantaten, de spoel en de injectietherapie. Uw lokale huisarts of de huisartsenpraktijk kan u meer informatie geven over deze en andere zaken.
Is Evra zonder recept verkrijgbaar?
Nee, Evra behoort tot de receptplichtige anticonceptie methoden. Een recept is verkrijgbaar bij de online apotheek.