Actonel

55,70

Actonel wordt gebruikt om botziekten te behandelen. Deze medicatie is verkrijgbaar in de dosering 5 mg en 35 mg.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - 5 mg en 35 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Actonel?

Actonel behoort tot een groep medicijnen die bisfosfonaten worden genoemd. Het wordt gebruikt voor de behandeling en preventie van osteoporose bij vrouwen na de menopauze. Het wordt ook gebruikt om de botmineraaldichtheid bij mannen met osteoporose te verbeteren.

Actonel verhoogt de botdikte (botmineraaldichtheid) door het vertragen van de cellen die het gewoonlijk bot afbreken (osteoclasten). Hierdoor kunnen de cellen die bot opbouwen (osteoblasten) efficiënter werken.

Hoe moet ik Actonel gebruiken?

Voor het voorkomen van osteoporose bij vrouwen die de menopauze voorbij zijn, is de aanbevolen dosis risedronaat 5 mg eenmaal daags of 35 mg eenmaal per week.

Voor de behandeling van osteoporose bij vrouwen die voorbij de menopauze zijn, zijn er meerdere schema’s voor het nemen van risedronaat. Het kan worden genomen:

 • 5 mg eenmaal daags;
 • 35 mg eenmaal per week;
 • 75 mg op 2 opeenvolgende dagen per maand op dezelfde kalenderdagen per maand;
 • 150 mg eenmaal per maand op dezelfde kalenderdag per maand.

Vraag altijd aan uw arts naar de dosering. Gebruik dit medicijn nooit zonder advies van een huisarts.

Ook voor de behandeling van osteoporose bij mannen is de aanbevolen dosis risedronaat 35 mg eenmaal per week.

In welke vorm(en) komt deze medicatie voor?

5 mg (d.w.z. dagelijkse dosis osteoporose)

Elke filmomhulde, ovale, gele tablet bevat het equivalent van 5 mg watervrij risedronaat natrium in de vorm van het hemi-pentahydraat met kleine hoeveelheden monohydraat. Niet-medicinale ingrediënten: crospovidon, ijzeroxide geel, hydroxypropylcellulose, hypromellose, melksuiker monohydraat, magnesiumstearaat, microkristallijne cellulose, polyethyleenglycol, siliciumdioxide en titaniumdioxide.

35 mg (d.w.z. een keer per week een dosis osteoporose)

Elke filmomhulde, ovale, oranje tablet bevat het equivalent van 35 mg watervrij risedronaat natrium in de vorm van het hemi-pentahydraat met kleine hoeveelheden monohydraat. Niet-medicinale ingrediënten: crospovidon, ijzeroxide rood, ijzeroxide geel, hydroxypropylcellulose, hypromellose, lactosemonohydraat, magnesiumstearaat, microkristallijne cellulose, polyethyleenglycol, siliciumdioxide en titaniumdioxide.

Welke bijwerkingen zijn mogelijk met deze medicatie?

Veel medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Een bijwerking is een ongewenste reactie op een medicijn wanneer het in normale doses wordt ingenomen. Bijwerkingen kunnen mild of ernstig, tijdelijk of permanent zijn.

Neem contact op met uw arts als u deze bijwerkingen ervaart en hinderlijk zijn. Uw apotheker kan u adviseren over de behandeling van bijwerkingen.

 • buikpijn;
 • constipatie;
 • diarree;
 • griepachtige symptomen (bijv. koorts, keelpijn);
 • brandend maagzuur;
 • krampen in de benen;
 • misselijkheid;
 • pijn in botten, spieren of gewrichten.

Sommige mensen kunnen andere bijwerkingen ondervinden dan de genoemde. Neem contact op met uw arts als u een symptoom opmerkt die niet op deze lijst staat. Zie hieronder de gehele lijst met bijwerkingen in de bijsluiter.

Bijsluiter Actonel 5 mg

Bijsluiter Actonel 35 mg

Is Actonel zonder recept verkrijgbaar?

Nee, dit is niet mogelijk. Er is altijd een recept nodig voor dit medicijn.