Activelle

77,95

Activelle is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor hormonale substitutietherapie (HST) bij vrouwen tijdens en na de menopauze. Het is een combinatiepreparaat dat twee actieve bestanddelen bevat: een synthetisch oestrogeen (estradiol) en een synthetisch progestageen (norethisteronacetaat). Door het gebruik van deze medicatie kunnen klachten door de menopauze verminderd worden.

Online Apotheek

Artikel: Activelle Estradiol, norethisterone Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Zo werkt Activelle

Tijdens en na de menopauze ondergaan vrouwen fysiologische veranderingen als gevolg van afnemende hormoonspiegels. Vooral de wijziging in oestrogeen heeft veel invloed op het lichaam. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en botverlies (osteoporose). Wanneer u hier veel last van heeft, kan de arts HST voorschrijven, zoals Activelle. Het estradiolcomponent levert een vorm van oestrogeen aan het lichaam, waardoor de symptomen van de overgang verminderen. Norethisteronacetaat helpt bij het reguleren van de effecten van oestrogeen op het baarmoederslijmvlies.

Zo wordt het risico op baarmoederslijmvlieskanker vermindert. Wanneer de arts u deze medicatie voorschrijft, is het van belang dat hij of zij weet welke medicatie u verder gebruikt. Geneesmiddelen kunnen namelijk invloed hebben op elkaars werking. Als uw arts weet welke voorgeschreven medicatie, vrij verkrijgbare middelen en/of (kruiden)supplementen u gebruikt, kan hij of zij beoordelen of van een wisselwerking sprake kan zijn. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw medische geschiedenis. Soms is medicatie minder of niet geschikt bij bepaalde aandoeningen.

Zo gebruikt u Activelle

Activelle wordt meestal voorgeschreven in de vorm van tabletten, die u dagelijks in dient te nemen. Het is belangrijk om de voorgeschreven dosis en het voorgeschreven schema te volgen zoals aangegeven door de arts. Heeft u vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of apotheker. De tabletten mogen met of zonder voedsel worden ingenomen, maar het is raadzaam om ze elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen om een constante hormonale balans te behouden. Ook verkleint u hiermee de kans om een dosering te vergeten. De behandelduur met Activelle kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en medische overwegingen. Het is belangrijk om regelmatig de voordelen en risico’s van de therapie met een zorgverlener te bespreken. Het algemene advies is om deze medicatie niet langer dan een of twee jaar te gebruiken.

De bijwerkingen van Activelle

Als u Activelle gebruikt, kunt u te maken krijgen met bijwerkingen. Lees voor het eerste gebruik daarom de bijsluiter goed door. Hierin vindt u onder meer een overzicht van mogelijke bijwerkingen. Zo weet u wat u eventueel kunt verwachten. Niet iedereen zal de bijwerkingen ervaren, en sommige bijwerkingen kunnen van voorbijgaande aard zijn. Veelvoorkomende bijwerkingen van Activelle zijn doorbraakbloedingen (ook wel spotting genoemd), gevoelige borsten, hoofdpijn (meestal vooral wanneer gestart wordt met de medicatie), misselijkheid en veranderingen in gewicht.

Daarnaast kunt u last krijgen van stemmingswisselingen. Herkent u symptomen van een ernstige allergische reactie, zoals ademhalingsproblemen of zwelling van mond of keel? Zoek dan direct medische hulp.

Activelle bijsluiter