Estradiol

51,50

Wat is Estradiol?

Wanneer u veel last heeft van overgangsklachten, kan de arts hormonale medicatie voorschrijven. Estradiol is hier een voorbeeld van.

Online Apotheek

Artikel: Vrouwelijk geslachtshormoon Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

De werking van Estradiol

Estradiol bevat twee werkzame stoffen. Het zijn allebei synthetische hormonen. Het ene hormoon is estradiol, een synthetische vorm van oestrogeen. Het andere hormoon is dydrogesteron, een vorm van progestageen. Door het gebruik van deze hormonen heeft u minder last van overgangsklachten, zoals opvliegers. In het verleden werd het middel ook wel voorgeschreven tegen osteoporose (botontkalking). De medicatie bevat niet voor niets twee soorten hormonen: progestageen voorkomt namelijk bijwerkingen van oestrogeen op de baarmoeder.

De gebruiksaanwijzing van Estradiol

Wanneer de arts u Estradiol voorschrijft, zal hij of zij ook uitleggen hoe het middel dient te gebruiken. Heeft u nog vragen over het gebruik? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker, of kijk in de bijsluiter voor meer informatie. Over het algemeen gelden voor Estradiol de volgende algemene aanwijzingen voor gebruik:

  • Het maakt niet uit op welk moment van de dag de medicatie wordt ingenomen. Wel wordt geadviseerd om hiervoor een vast tijdstip te kiezen, omdat de kans op vergeten dan kleiner wordt;
  • Gebruikt u Estradiol in de vorm van een kalenderverpakking? Dan is het van groot belang om de volgorde van de strip aan te houden. Deze vorm moet dagelijks geslikt worden, dus zonder stopdagen tussendoor. Er zitten verschillende doseringen van de hormonen in de tabletten. Na het innemen va de laatste tablet van de strip waarin progestageen zit, zal u een onttrekkingsbloeding krijgen;
  • Gebruikt u de continue versie van Estradiol? Dan is het belangrijk om deze door te slikken, dus geen stopdagen in te lassen. Het maakt niet uit op welk moment u start met deze medicatie;
  • Deze medicatie wordt doorgaans voor langere tijd voorgeschreven. Het advies is om na een half jaar proberen te stoppen, om te kijken of u nog klachten ervaart. Komen er inderdaad nog klachten terug? Dan kunt u met de arts overleggen over voortzetting van het gebruik.

Mogelijke bijwerkingen

Wanneer u start met deze medicatie kunt u klachten hebben zoals misselijkheid, pijnlijke borsten, hoofdpijn en vaginale afscheiding. Deze klachten dienen na verloop van tijd te verdwijnen. Verder kunt u bijwerkingen ervaren zoals buikpijn, opgezette enkels en stemmingsveranderingen.