Beschrijving
Overzicht
Beschrijving
Ramipril wordt geproduceerd door farmaceutisch bedrijf Actavis. Het is een generiek geneesmiddel dat ingezet kan worden tegen een te hoge bloeddruk (hypertensie). De capsules van dit middel bevatten hetzelfde ingrediënt als Tritace: een ACE-remmer. De capsules zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Welke sterkte voor u het meest geschikt is is onder meer afhankelijk van welke medicatie u verder gebruikt en uw gevoeligheid voor bijwerkingen. De capsules zijn makkelijk door te slikken.
Kenmerken hypertensie
Het lastige van een hoge bloeddruk is dat dit vaak eerst geen symptomen geeft. Hierdoor weten veel mensen niet dat ze er last van hebben. Dat wil helaas niet zeggen dat de aandoening dan ook niet gevaarlijk is. Een hoge bloeddruk kan uiteindelijk namelijk leiden tot hart- en vaataandoeningen en zelfs tot beroertes. Daarom is het erg belangrijk dat deze aandoening behandeld wordt.
Meer risico
In principe kan iedereen last krijgen van een hoge bloeddruk, maar er zijn een paar specifieke risicogroepen. Bent u ouder dan 65? Dan loopt u een hoger risico. Ook als u niet zoveel sport, als u rookt, veel alcohol drinkt of een slecht voedingspatroon heeft loopt u meer kans op hypertensie. Om die reden zal bij een hoge bloeddruk ook altijd eerst naar uw levensstijl gekeken worden. Om de bloeddruk te verlagen is het advies om meer te bewegen, minder zout te eten, een ander dieet te volgen, te stoppen met roken en minder alcohol te drinken. Werken deze aanpassingen onvoldoende? Dan kan de arts besluiten ook medicatie voor te schrijven, zoals Ramipril.
Werking Ramipril
Ramipril kan ingezet worden om de bloeddruk te verlagen. In dit middel zit een ACE-remmer; een stof die de omzetting van angiotensine naar angiotensine II remt. Antiotensine II zorgt voor een regulatie van de bloeddruk, maar kan deze ook verhogen doordat er een vernauwing van de bloedvaten optreedt. Door de hoeveelheid van deze stof in het bloed te remmen, zorgt Ramipril voor een verlaging van de bloeddruk.
Is Ramipril zonder recept verkrijgbaar?
Nee, dit is niet mogelijk. Voor Ramipril is altijd een recept nodig via een dokter.
Gebruiksaanwijzing
Gaat u deze medicatie gebruiken? Lees dan voor het eerste gebruik de bijsluiter goed door. Hierin vindt u onder meer aanwijzingen voor gebruik. Wanneer u medicatie op de juiste manier gebruikt, zorgt u ervoor dat de medicatie het maximale effect kan bereiken. Daarnaast verkleint juist gebruik de kans op het krijgen van bijwerkingen.
Voor dit middel geldt over het algemeen de volgende gebruiksaanwijzing:
- Gebruik volgens voorschrift van de arts;
- Over het algemeen geldt voor dit middel een startdosering van 1,25 of 2,5 mg per dag;
- Slik de capsules altijd heel door, met wat water. Kauw dus niet op de capsules;
- Wanneer u deze medicatie gebruikt, is het belangrijk dat uw bloeddruk regelmatig gecontroleerd wordt;
- Levert de huidige dosering onvoldoende verschil op? Dan kan de arts ervoor kiezen de dagelijkse dosering te verhogen;
- Gebruik nooit meer dan 10 mg per dag;
- Overschrijd nooit de voorgeschreven hoeveelheid;
- Bent u een dosering vergeten? Neem dan geen dubbele dosering in om de vergeten dosis in te halen. Sla de vergeten capsule over en ga gewoon verder volgens het vast schema.
In de bijsluiter kunt u een volledige gebruiksaanwijzing vinden. Heeft u na het doorlezen nog vragen? Raadpleeg dan uw arts of uw apotheker.
Bijwerkingen
Voordat u medicatie gaat gebruiken, is het belangrijk om te weten welke mogelijke bijwerkingen de medicatie heeft. Zo kunt u als het nodig is direct actie ondernemen. Het is in ieder geval van belang om snel medische hulp in te schakelen als u de tekenen herkent van een allergische reactie, hartkloppingen, hartaanval, beroerte, longproblemen, beenmergproblemen, hepatitis of pancreatitis. Hoe u deze aandoeningen kunt herkennen kunt u nalezen in de bijsluiter.
Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:
- Vaak (bij 1 op de 10 mensen of minder): vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, hoesten, duizeligheid, sinusitis, maagpijn, bronchitis, diarree, indigestie, braken of misselijkheid, huiduitslag, verhoogde kaliumgehaltes in het bloed, spierkrampen;
- Soms (bij 1 op de 100 mensen of minder): jeuk, evenwichtsproblemen, gevoelloosheid, tintelingen, paresthesie, slapeloosheid, depressie, verstopte neus, zich angstig voelen, vaker dan gewoonlijk moeten plassen, zweten, verlies van eetlust, onregelmatige hartslag, minder zin in seks, vasthouden van vocht, wazig zicht, blozen, koorts, bloedtesten die veranderingen tonen in de functie van de lever;
- Bijna nooit (bij 1 op de 1000 mensen of minder): zwelling van de tong, beverig of verward gevoel, vlekken op de huid, schilfering of vervellen van de huid, koud gevoel in de ledematen, gehoorstoornissen.
Bovenstaande is geen volledige overzicht. Kijk voor een volledige lijst van mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter.
Bij andere medicatie
Zorg dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking met elkaar hebben. Dit geldt niet alleen voor voorgeschreven medicatie, maar ook voor vrij verkrijgbare medicatie en kruidenpreparaten. Ramipril kan zo’n ongewenste wisselwerking hebben met onder meer de volgende medicatie:
- Ibuprofen;
- Aspirine of andere pijnstilling;
- Indomethacine;
- Medicatie tegen een lage bloeddruk;
- Shock;
- Hartfalen;
- Noradrenaline en adrenaline;
- Kankermedicatie, zoals chemotherapie;
- Medicatie die wordt gebruikt om te voorkomen dat na een transplantatie een orgaan wordt afgestoten, zoals ciclosporine en tacrolimus;
- Diuretica, bijvorobeeld furosemide;
- Triamtereen;
- Amiloride of heparine;
- Steroïden, bijvoorbeeld prednisolon;
- Antidiabetica;
- Allopurinol;
- Procaïnamide;
- Lithium.
Bij andere aandoeningen
Het is ook belangrijk dat uw arts weet welke aandoeningen u verder heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit geneesmiddel namelijk niet geschikt. Dit geldt onder meer als u last heeft van de volgende aandoeningen:
- Noten- of soja-allergie;
- In combinatie met andere medicatie tegen een hoge bloeddruk;
- Nierproblemen;
- Aandoeningen waarvoor u dialyse of bloedfiltratie krijgt;
- Instabiele of lage bloeddruk;
- Stenose van de nierarterie;
- Nierfunctiestoornis;
- Diabetes.
Q&A
Een aantal veelgestelde vragen.
Mag ik alcohol gebruiken als ik deze medicatie gebruik?
U kunt beter geen alcohol drinken wanneer u deze medicijnen gebruikt, omdat alcohol de kans op bijwerkingen sterk verhoogt.
Mag ik deze medicatie gebruiken als ik zwanger ben?
Gebruik dit middel niet in de laatste zes maanden van de zwangerschap. Het gebruik in de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt afgeraden.
Kan ik allergisch zijn voor Ramipril?
Gebruik dit medicijn niet wanneer u allergisch bent voor:
- Ramipril;
- Gelatine;
- Gepregelatineerd zetmeel;
- IJzeroxide (E172);
- Titaandioxide (E171);
- Schellak (E904);
- Sojalecithine (E322);
- Antischuim DC 1510;
- Indigokarmijn FD&C blauw 2 (E132).