Xatral

44,50

Bij prostaataandoeningen kan het middel Xatral de klachten verminderen. Xatral is een zogeheten alfa-1-blokker.

Online Apotheek

Artikel: 2.5 mg - 5 mg - 10 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

De werking van Xatral

De werkzame stof in dit geneesmiddel is alfuzosine. Deze stof zorgt voor ontspanning van de spieren in de prostaat en blaas., waardoor de urine makkelijker door de plasbuis stroomt. Om die reden wordt het middel voorgeschreven bij plasproblemen die veroorzaakt worden door een vergrote prostaat. Ook wordt het soms voorgeschreven als er sprake is van plasklachten, bijvoorbeeld wanneer u ’s nachts vaak wakker wordt omdat u moet plassen.

De gebruiksaanwijzing van Xatral

Xatral is beschikbaar in twee verschillende soorten tabletten: de standaard tabletten en de tabletten met vertraagde afgifte. Die laatste kunt u herkennen aan het opschrift op de tabletten. Als hierop SR, XR of MGA staat, dan is er sprake van tabletten met gereguleerde afgifte. Uw arts kan u hier ook meer over uitleggen. Lees voor het eerste gebruik ook de bijsluiter goed door. Hierin staat meer informatie over mogelijke bijwerkingen en over het gebruik. Over het algemeen gelden in ieder geval de volgende instructies:

  • Slik de tabletten heel door met wat water. Het is belangrijk om er niet op te kauwen, omdat hierdoor de werking beïnvloed kan worden;
  • Geadviseerd wordt om een vast tijdstip te kiezen voor inname van de medicatie. Op die manier wordt de kans verkleind dat u een dosering vergeet;
  • Neem de medicatie in na een maaltijd;
  • Heeft u veel last van duizeligheid als u deze medicatie gebruikt? Neem de tabletten dan pas in voordat u gaat slapen;
  • Hoe lang u de medicatie dient te gebruiken bij een vergrote prostaat hangt af van de effectiviteit. Bij algemene plasklachten wordt het vaak in eerste instantie voorgeschreven voor 6 weken, zodat u eerst kunt kijken of het effect heeft. Als hier sprake van is, dan kan het voor langere tijd voorgeschreven worden. Wel wordt aangeraden om na 3 tot 6 maanden de behandeling te onderbreken, om te kijken of de klachten wegblijven.

Mogelijke bijwerkingen

Naast het gewenste effect kan medicatie ook bijwerkingen hebben. Bij Xatral is er zelden sprake van duizeligheid, maagdarmklachten, een droge mond en griepachtige verschijnselen. In de bijsluiter kunt u een volledig overzicht van mogelijke bijwerkingen vinden. Overleg met uw arts als u veel hinder ondervindt van bijwerkingen.