Levonelle

74,25

Levonelle is een zogenoemde noodanticonceptie. Deze morning-afterpil wordt geproduceerd door Bayer.

Online Apotheek

Artikel: Op voorraad - Levonelle morning-afterpil Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Wat is Levonelle?

Is de gebruikelijke vorm van anticonceptie niet voldoende gebleken? Dan kan Levonelle (ook wel bekend onder de naam Postinor 1500) ingezet worden als noodmiddel. Van belang is daarbij om te weten dat u deze medicatie alleen via een arts kunt verkrijgen en niet via een online apotheek. Het is dus niet mogelijk om dit middel aan te vragen door het invullen van een medische vragenlijst.

Beschrijving

Heeft u geen anticonceptiemiddel gebruikt, of werkte dit niet naar behoren? Dan kan Postinor 1500 ingezet worden als noodmiddel. Dit geneesmiddel wordt gemaakt door farmaceutisch bedrijf Bayer. Wanneer het wordt ingezet binnen 72 uur na het hebben van onbeschermde geslachtsgemeenschap, heeft het middel een betrouwbaarheid van 84 procent. Hoe korter de tijd is tussen de geslachtsgemeenschap en het gebruik van dit middel, hoe effectiever het middel werkt. Neem de medicatie nooit later dan 72 uur in.

Prijs van Levonelle in Nederland

 • € 74,25.

Klik hier om Levonelle online te kopen

Maandelijkse cyclus

Het vrouwenlichaam wordt maandelijks voorbereid op een mogelijke zwangerschap. Hiervoor vinden verschillende processen plaats. Eén van die processen is de ovulatie, oftewel de eisprong. Tijdens de eisprong stoten de eierstokken een rijpe eicel af. Vanaf het moment dat deze eicel in de eileider zit, kan deze bevrucht worden door een spermacel. Wordt de eicel bevrucht? Dan reist deze verder richting baarmoeder, om zich daar in te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Daar ontwikkelt de eicel zich verder tot een embryo. Het lichaamseigen hormoon progesteron regelt de ovulatie en zorgt daarnaast voor een verdikking van de slijmprop rond de baarmoederhals. Bij een afname van progesteron wordt er een rijpe eicel afgegeven.

Werking Levonell

In Levonell zit een synthetische vorm van het natuurlijke hormoon progesteron: levonorgestrel. Door het slikken van dit hormoon, vindt er geen ovulatie plaats en wordt de slijmprop rond de baarmoederhals nog dikker. Dit zorgt ervoor dat spermacellen moeilijker de eicel kunnen bereiken. Houd er rekening mee dat deze noodanticonceptie geen vorm van normale anticonceptie is en alleen gebruikt kan worden als er sprake is geweest van onbeschermde seks, om een zwangerschap te voorkomen.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer u medicatie gebruikt is het belangrijk om voor het eerste gebruik de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Deze kunt u vinden in de bijsluiter. Door de medicatie op de juiste wijze te gebruiken bereikt u het maximale effect. Daarnaast wordt de kans op bijwerkingen hierdoor kleiner. Houd er bij het gebruik van Levonell rekening mee dat het middel geen betrouwbaarheid heeft van 100 procent. Het kan dus gebeuren dat u dit middel gebruikt, maar toch alsnog zwanger raakt.

Voor Levonelle gelden over het algemeen de volgende aanwijzingen voor gebruik:

 • Neem Lenovelle slechts één keer in. Doe dit zo snel mogelijk nadat u de onbeschermde seks heeft gehad, maar in ieder geval binnen 72 uur na dat moment. Hoe sneller u het gebruikt, hoe effectiever het zal zijn;
 • Heeft u overgegeven na het slikken van het tablet? Kijk dan in de bijsluiter wat u het beste kunt doen. Dit hangt onder meer af van hoeveel tijd er is verstreken tussen het slikken van het middel en het braken. Overleg eventueel met een arts.

Bovenstaande aanwijzingen zijn slechts een algemene richtlijn. Kijk in de bijsluiter wanneer u alle informatie wilt lezen. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Stel deze dan aan de arts of de apotheker.

Bijwerkingen

Net als andere medicatie kan ook Lenovelle bijwerkingen hebben. Daarom is het belangrijk om voor het eerste gebruik op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen. Zo kunt u op het moment dat dit noodzakelijk is direct medische hulp inschakelen. Doe dat in ieder geval wanneer u symptomen herkent van een ernstige allergische reactie.

Verder kan dit middel de volgende bijwerkingen hebben:

 • Zeer vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of vaker): onregelmatig bloedverlies, slaperigheid, pijn in de onderbuik, misselijkheid, hoofdpijn;
 • Vaak (bij 1 op de 10 vrouwen of minder): braken, gevoelige borsten, duizeligheid, diarree, menstruatie start later;
 • Bijna nooit (bij 1 op de 10.000 vrouwen of minder): netelroos, huiduitslag, jeuk, pijnlijke menstruatie, vochtophoping in het gezicht.

Bovenstaande is slechts algemene informatie. Kijk in de bijsluiter voor een volledig overzicht en meer informatie. Heeft u hier nog vragen over? Stel deze dan aan uw apotheker of uw arts.

Bij andere medicatie

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u verder gebruikt. Medicijnen kunnen namelijk een ongewenste wisselwerking hebben met elkaar. Dat kan bij Postinor (Levonelle) in ieder geval het geval zijn bij:

 • Barbituraten of epilepsiemedicatie (bijvoorbeeld primidon en carbamazepine);
 • Tuberculose medicatie (bijvoorbeeld rifampicine);
 • Ritonavir;
 • Griseofulvine;
 • Ciclosporine;
 • Sint-Janskruid.

Levonelle bijsluiter

Bij andere aandoeningen

Zorg er ook voor dat uw arts weet welke aandoeningen u heeft of heeft gehad. In sommige gevallen is dit middel namelijk niet geschikt voor u. Gebruik deze medicatie bijvoorbeeld niet wanneer u last heeft van de ziekte van Crohn, ernstige leverproblemen, salpingitis of wanneer u ooit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad heeft.

Is Levonelle zonder recept verkrijgbaar?

Nee, voor Levonelle is altijd een recept nodig.

Q&A

Een aantal veelgestelde vragen over deze medicatie.

Mag ik alcohol drinken als ik dit middel gebruik?

Alcohol heeft geen invloed op de werking van dit middel. U mag dus alcohol blijven drinken als u deze medicatie gebruikt.

Kan Levonelle de rijvaardigheid beïnvloeden?

Nee, Levonelle zou geen invloed op de rijvaardigheid moeten hebben. Het kan echter zijn dat u last heeft van bijwerkingen die wel van invloed kunnen zijn. In dat geval wordt afgeraden om zelf achter het stuur te kruipen. Neem contact op met uw arts om de problemen te bespreken.

Mag ik dit middel gebruiken als ik zwanger ben?

Gebruik deze medicatie niet als u zwanger bent. Heeft u Levonelle gebruikt, maar wordt u toch zwanger? Overleg dan met een arts. Geeft u borstvoeding? Dan kunt u dit middel alleen gebruiken wanneer u na inname van de pil minimaal acht uur wacht met het geven van borstvoeding.

Kan ik allergisch zijn voor deze medicatie?

Gebruik Levonelle niet wanneer u allergisch bent voor een van de bestanddelen:

 • Levonorgestrel;
 • Maïs- en aardappelzetmeel;
 • Colloïdaal watervrij siliciumdioxide;
 • Talk;
 • Magnesiumstearaat;
 • Lactosemonohydraat.