Domperidon

49,95

Dit medicijn wordt gebruikt voor de verlichting van de misselijkheid. Dankzij het stimuleren van de darmbeweging wordt de misselijkheid verminderd. Doorgaans viermaal daags innemen.

Online apotheek

Artikel: Op voorraad - Domperidone 10 mg Categorie:
Beschrijving

Beschrijving

Waar wordt Domperidon voor gebruikt?

Domperidon wordt gebruikt om misselijkheid en braken te behandelen. De symptomen hiervan zijn: een opgeblazen gevoel, volheid, brandend maagzuur en winderigheid die ongemak veroorzaken wanneer het spijsverteringsstelsel uit de pas loopt of u te veel heeft gegeten. Domperidon kan ook worden gebruikt om de symptomen van misselijkheid te verlichten.

Hoe werkt Domperidon?

Domperidon bevat de werkzame stof domperidon. Dit is een dopamine antagonist die werkt als een anti-emetische en als een gastrokinetische antagonist. Misselijkheid en braken worden veroorzaakt wanneer de chemoreceptor trigger zone (CTZ) in de hersenen wordt gestimuleerd. Het CTZ kan geactiveerd worden door twee mechanismen;

 • ofwel indirect door de overdracht van zenuwimpulsen die vanuit de maag naar de hersenen worden gestuurd wanneer deze geïrriteerd is geraakt;
 • of rechtstreeks door chemicaliën of geneesmiddelen die in het bloed circuleren en receptoren in de hersenen stimuleren.

Domperidon werkt door de werking van de chemische boodschapper dopamine te blokkeren. Dit stopt de overdracht van berichten van geïrriteerde personen. Domperidon blokkeert ook dezelfde chemische boodschappers in het bovenste spijsverteringskanaal. Dit verlicht de ontregeling, die optreedt wanneer de voedselverwerking vertraagt, wat ongemakkelijke symptomen veroorzaakt. Domperidon herstelt het natuurlijke ritme van spiercontractie en ontspanning in de maag. Dit helpt om voedsel door het spijsverteringsstelsel te duwen en voorkomt braken.

Wat bevat Domperidon?

Inactieve bestanddelen: lactose, maïszetmeel, microkristallijne cellulose, voorgegelatineerd aardappelzetmeel, povidon, magnesiumstearaat, gehydrogeneerde katoenzaadolie, natriumlaurylsulfaat, hypromellose en gezuiverd water.

Prijs Domperidon in Nederland

 • 10 mg: 30 Tabletten – € 49,95.

Klik hier om Domperidon online te kopen

Wat zijn de bijwerkingen van Domperidon?

De meest gerapporteerde bijwerkingen bij het gebruik van Domperidon zijn onder andere:

 • hoofdpijn;
 • buikkrampen;
 • droge mond.

Domperidon komt niet over de bloed-hersenbarrière heen. Het veroorzaakt geen zogenaamde extrapyramidale bijwerkingen. Deze bijwerkingen zijn stuiptrekkingen en onvrijwillige spieracties die kunnen worden geassocieerd met sommige dopamine blokkerende medicijnen. Om dezelfde reden kan Domperidon echter ook de productie van het hormoon prolactine verhogen.

Bijsluiter Domperidon

Wanneer mag Domperidon niet worden gebruikt?

U moet Domperidon niet gebruiken als u:

 • allergisch bent voor Domperidon of een van de andere bestanddelen van Domperidon;
 • een intolerantie heeft voor lactose, een lactosemalabsorptie of een genetische aandoening die leidt tot accumulatie van galactose in het bloed (galactosemie), aangezien lactose wordt gebruikt om de tabletten te coaten;
 • een aandoening heeft waarbij een toenemende beweeglijkheid van de darmen schadelijk kan zijn, zoals een gastro-intestinale bloeding, mechanische obstructie of een perforatie;
 • een nier- of leveraandoening heeft die een verminderde nier- of leverfunctie veroorzaakt dan wel een verminderde nier- of leverfunctie veroorzaakt;
 • een hypofysetumor heeft die een overproductie van prolactine (prolactinoom) veroorzaakt;
 • een ander geneesmiddel neemt dat kan interageren met Domperidon en een of beide medicijnen effectief kan verhinderen; Zoals de antifungalen ketoconazol, fluconazol of voriconazol, antibiotica met erytromycine, claritromycine of telitromycine; amiodaron voor een snelle hartslag.

Hoe moet Domperidon worden genomen?

Neem Domperidon tabletten 10mg in met een glas water. U moet het 15 tot 30 minuten voor de maaltijd doen. Als u ouder bent dan 16 jaar, kunt u drie keer per dag en voor het slapengaan een tablet innemen. Indien nodig, maar niet meer dan vier tabletten in 24 uur. U moet Domperidon zo lang blijven innemen als aanbevolen door uw arts.

Hoe lang moet u Domperidon nemen?

U moet Domperidon zo lang blijven gebruiken als aanbevolen door uw arts.

Gemiste dosis Domperidon

Als u een dosis Domperidon mist, neem deze dan in zodra u het zich herinnert, tenzij het tijd is om de volgende dosis in te nemen, sla dan de gemiste dosis over. Neem geen dubbele dosis.

Hoe moet Domperidon worden bewaard?

Bewaar uw Domperidon tabletten 10 mg onder 30°C op een koele, droge plaats en bescherm ze tegen licht.