Toont alle 2 resultaten

Show sidebar

Wat is anticonceptie?

Anticonceptie (ook wel geboortebeperking genoemd) verwijst naar de methoden die mannen en vrouwen gebruiken om zich tegen zwangerschap te beschermen. Er zijn verschillende anticonceptiemethoden beschikbaar om te gebruiken. Hierdoor kunt u de anticonceptiemethode vinden die perfect bij u en uw specifieke behoeften past.

Hormonale anticonceptie is een van de meest betrouwbare en handige manieren om zwangerschap te voorkomen, De meeste varianten zijn bij correct gebruik meer dan 99% effectief. Door eenvoudigweg een dagelijkse pil, pleister of een anticonceptiemiddel te nemen, krijgt u de bescherming, zonder dat dit de seksuele spontaniteit belemmert. De meest gebruikte hormonale voorbehoedsmiddelen worden 21 dagen lang gebruikt. Deze worden gevolgd door een pauze van zeven dagen, wat nuttig is bij het reguleren van uw hormonale cyclus.

Naast hun vermogen om bescherming te bieden tegen de conceptie, kunnen hormonale voorbehoedsmiddelen ook in staat zijn om acne, endometriose, pijnlijke of zware periodes en het premenstrueel syndroom te behandelen.

Gecombineerde pil

De gecombineerde orale anticonceptiepil wordt meestal gewoon “de pil” genoemd. Het bevat synthetische vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron. Deze hormonen worden op natuurlijke wijze in de eierstokken van de vrouw geproduceerd.

De hormonen in de pil verhinderen dat de eierstokken van een vrouw een eicel loslaten (ovulatie). Ze maken het ook moeilijk voor sperma om een eicel te bereiken, of voor een eicel om zich in te planten in de bekleding van de baarmoeder.

De pil wordt meestal genomen om zwangerschap te voorkomen, maar kan ook gebruikt worden voor de behandeling van pijnlijke periodes, zware periodes, premenstrueel syndroom (PMS) en endometriose.

Minipil

Een vrouw kan zwanger worden als het sperma van een man een van haar eicellen (eicellen) bereikt. Anticonceptie probeert dit te voorkomen door de eicel en het sperma uit elkaar te houden of door de eierproductie te stoppen.

De pil die uitsluitend op progestageen is gebaseerd (POP) is een anticonceptiemethode. Het bevat het hormoon progestageen maar bevat geen oestrogeen. U moet elke dag op of rond dezelfde tijd de pil met alleen progestageen nemen.

De pil voor alleen progestageen maakt het slijm in de baarmoederhals dikker, wat voorkomt dat het sperma een eicel bereikt. Het kan ook de eisprong stoppen, afhankelijk van het type progestageenpil dat u neemt. Nieuwere pillen die alleen progestageen bevatten desogestrel.

Vaginale ring

Een vrouw kan zwanger worden als het sperma van een man een van haar eicellen (eicellen) bereikt. Anticonceptie probeert dit te voorkomen door de eicel en het sperma uit elkaar te houden of door de eierproductie te stoppen. Een methode van anticonceptie is de vaginale ring.

De vaginale ring is een kleine, zachte plastic ring die u in uw vagina plaatst. Het is ongeveer 4mm dik en 5.5cm in diameter. U laat het 21 dagen in uw vagina liggen, haalt het er dan uit en gooit het in de vuilnisbak (niet in het toilet) in een speciale afvalzak. Zeven dagen na het verwijderen van de ring, plaatst u een nieuwe voor de volgende 21 dagen.

De ring geeft oestrogeen en progestageen vrij. Dit voorkomt ovulatie (het vrijkomen van een eicel), maakt het moeilijk voor sperma om bij een eicel te komen en maakt de baarmoederwand dunner. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat een eicel zich daar zal implanteren.

Anticonceptiepleister

Een vrouw kan zwanger worden als het sperma van een man een van haar eicellen (eicellen) bereikt. Anticonceptie probeert dit te voorkomen door de eicel en het sperma uit elkaar te houden, of door de eierproductie te stoppen. Een methode van anticonceptie is de pleister.

De anticonceptiepleister is een kleverige pleister, een beetje als een nicotinepleister, van 5x5cm. Het levert hormonen in uw lichaam via uw huid. In Nederland is de merknaam van deze pleister Evra.

Het bevat dezelfde hormonen als de combinatiepil en het werkt op dezelfde manier. Dit betekent dat het ovulatie (het vrijkomen van een eicel) verhindert. Het maakt het baarmoederhalsslijm dikker, wat het moeilijker maakt voor het sperma om door de baarmoederhals te reizen. Ook verdunt het de baarmoederwand, waardoor het minder waarschijnlijk is dat een bevruchte eicel zich daar zal inplanten.